Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : sj bawang yg berwarna merah keungu-unguan, bawang kecil, Allium cepa; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bawang merah

Puisi
 

Pacu kuda di tepi kolam,
     Rasa kendur baik direnggang;
Sungguh ada senjata tajam,
     Tidak kupotong sebarang bawang.


Lihat selanjutnya...(10)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
BAWANG PUTIH BAWANG MERAH

BAWANG PUTIH BAWANG MERAH, cerita rakyat Melayu yang popular, berkembang mulanya dalam bentuk lisan dan kemudian diterbitkan dalam bentuk buku untuk bacaan umum.

SASTERAKonsep
SINGGANG

SINGGANG, sejenis masakan rebusan daripada bahan-bahan seperti lengkuas, serai, bawang putih, asam keping dan kadang-kadang ditambah belacan, manisan dan cili belah.  Biasanya ikan digunakan sebagai bahan penting khususnya ikan tongkol atau ikan kayu, ikan tamban dan ikan kembung.  Daging juga boleh dibuat singgang seperti yang terdapat di Johor dan bahan-bahan yang digunakan termasuklah ketumbar, cili kering, halia, lada hitam dan bawang merah yang ditumbuk.  Singgang juga disebut sebagai pindang.

BUDAYAMakanan
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 

Kembali ke atas