MINUMAN BERALKOHOL | Minuman beralkohol ialah minuman yang mengandungi alkohol etil. Minuman beralkohol dihasilkan terutamanya daripada bijirin seperti barli, jagung dan sekoi, ataupun diperoleh daripada buah anggur atau buah-buahan yang lain. | UMUM | |
SIDER | Sider ialah minuman beralkohol yang dibuat daripada jus epal. Di Amerika Syarikat ia dikenali sebagai sider keras. Kebanyakan sider mengandungi 5 peratus hingga 7 peratus alkohol. Sider dihasilkan dengan mengisar epal dan memerah jusnya dengan penekan mekanikal. Jus ini kemudiannya dibiarkan menapai . Dalam proses ini, jus disimpan sehingga yis menukarkan gula dalam jus menjadi alkohol. Sider boleh dibuat cuka sider dengan membiarkan bakteria menukarkan alkohol menjadi asid asetik. Asid ini menjadikan cuka berasa masam. Lihat Cuka. | UMUM | |
KORDIAL | Kordial lihat Minuman beralkohol (Liqueur). | UMUM | |
ELIKSIR | Eliksir ialah satu bahan beralkohol manis yang digunakan untuk menghilangkan rasa ubat-ubatan. | UMUM | |
MINUMAN RINGAN | Minuman ringan ialah minuman tanpa alkohol, berperisa, yang disediakan dengan air bergas. Minuman ini dinamakan ringan untuk membezakannya daripada minuman keras (beralkohol). Minuman ringan juga dinamakan sebagai pop soda, soda, atau pop. Kola adalah minuman ringan yang paling banyak digunakan. Perisa lain termasuk lemon, limau nipis, oren, anggur, dan air halia. Minuman ringan popular di banyak negara di dunia. | UMUM | |
SANTO DOMINGO | Santo Domingo (pend. 1 313 172) ialah ibu negara dan bandar terbesar di Republik Dominica. Ia terletak di muara Sungai Ozama di selatan pinggir laut. Untuk lokasi, lihat Republik Dominica (peta). Bandar ini merupakan pelabuhan laut dan lapangan terbang yang penting. Kilang-kilangnya menghasilkan keluaran gula, tekstil dan minuman beralkohol. Hotel tempat peranginan dan pantainya menjadikan Santo Domingo popular kepada pelancong. | UMUM | |
RUM | Rum lihat Minuman beralkohol. | UMUM | Umum |