STOK | Stok ialah nama yang diberi kepada tiga bunga taman yang berlainan. Stok berbau-malam mengeluarkan bunga berwarna lilac berbau harum yang kembang pada waktu petang. Tumbuhan tahunan yang kecil dan bercabang ini berasal dari selatan Eropah. Lenggainya mempunyai dua tanduk yang ketara di hujungnya. Bunga stok Stok Virginia adalah satu lagi tumbuhan tahunan yang mengeluarkan bunga kecil yang berwarna putih, merah, atau lilac. Tangkainya pendek dan lenggainya tidak bertanduk. Stok Brompton atau stok biasa, tumbuh kira-kira 60 sentimeter tingginya. Ia mengeluarkan bunga yang harum berwarna putih, samar, merah, ungu, atau kuning. Stok berasal dari selatan Eropah. Ia memerlukan tempat yang mendapat cahaya matahari, terlindung, dan tanah yang subur, agak beralkali. | UMUM | |
ORRISROOT | Orrisroot ialah rizom (batang bawah tanah) iris tertentu yang dikeringkan dan berbau wangi. Ia digunakan untuk memberikan bau wangi violet kepada minyak wangi. Minyak harum yang diekstrak daripada orrisroot tidak begitu meluas digunakan sebagaimana pada satu masa dahulu, kerana harganya yang tinggi dan adanya pengganti sintetik. Tetapi ia masih digunakan dalam minyak wangi tertentu yang mahal harganya. Orrisroot berasal daripada tiga spesies – Iris florentina, Iris germanica, dan Iris pallida. Ketiga-tiga iris ini ditanam dekat Verona dan Florence di Itali; dan Grasse, di Perancis. Rizomnya digali pada musim panas, dan dikeringkan dalam cahaya matahari. Ia mengeluarkan bahan berlilin yang mengandungi minyak yang berbau seperti violet dan digunakan dalam minyak wangi. Lihat juga Iris. | UMUM | |
MENTOL | Mentol ialah sebatian putih yang lembut, berbau pudina dan mempunyai rasa segar serta sejuk. Ia digunakan secara meluas sebagai bahan untuk ubat batuk dan selesema, pewangi dan rokok. Mentol diperoleh daripada minyak daun pokok pudina. | UMUM | |
MINYAK NILAM | Minyak nilam ialah minyak yang berbau kuat yang digunakan untuk membuat minyak wangi. Minyak ini datangnya daripada daun nilam, iaitu anggota famili pudina. Daunnya dikeringkan dalam cahaya matahari. Ia kadangkala dibiarkan mengalami penapaian (perubahan kimia yang menguraikan bahan terbentuk). Kemudian, stim dilalukan pada daun untuk mengeluarkan minyaknya. Peladang menanam nilam di China, India, Indonesia, Filipina, dan Singapura. | UMUM | |
KAFEINA | Kafeina ialah pepejal yang tidak berbau, berasa pahit sedikit. Ia ialah bahan perangsang, dan didapati sedikit dalam kopi, teh, dan sesetengah minuman ringan lain. | UMUM | |
TAIM | Taim ialah nama sekumpulan pudina rimbun, berbau harum yang berasal dari kawasan Mediterranean. Orang Yunani purba menggunakan taim sebagai dupa di kuil. Taim mempunyai rasa pahit yang menjadikannya perisa yang popular dalam masakan daging dan sos. Thymol, iaitu ubat antiseptik, dibuat daripada minyak yang diekstrak daripada taim. Ubat ini digunakan dalam cecair pencuci mulut dan ubat batuk. | UMUM | |
DUPA | Dupa ialah campuran gam dan balsam yang berbau wangi. Dupa mengeluarkan bau harum yang lembut apabila dibakar. | UMUM | |
SERAI | Serai ialah sejenis tumbuhan rumput berumpun dan berakar besar, serta berbau wangi. Tumbuhan ini terkenal sebagai bahan perasa dan pewangi bagi kebanyakan masakan Melayu tradisional, juga sebagai bahan perubatan. | UMUM | |
MINYAK IKAN KOD | Minyak ikan kod ialah minyak yang berwarna kuning, berbau hanyir, yang diperoleh daripada hati ikan kod. Ia mengandungi banyak vitamin A dan D. Pada satu masa dahulu, ramai orang memakan minyak ikan kod untuk mencegah daripada kekurangan vitamin A dan D. Orang yang tidak mendapat cukup vitamin A mungkin menghadapi masalah kulit dan mata. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan riket, iaitu penyakit yang menyebabkan kecacatan tulang. | UMUM | |
KEKWA | Kekwa adalah mana-mana satu daripada sekumpulan herba renek berbau kuat yang tumbuh di banyak kawasan beriklim sederhana. Pekebun menanamnya untuk bunganya yang cantik dan banyak, yang biasanya kembang pada musim luruh. Namanya Chrysanthemum dalam bahasa Inggeris, berasal daripada dua perkataan Yunani yang bermakna bunga keemasan. Banyak bunga satu-satu membentuk setiap kuntum. Bunga selebar 20 sentimeter boleh dihasilkan dengan membuang tunasnya dengan cermat. Kebanyakan kuntum tumbuh bergugus. Bunganya berbeza-beza warnanya daripada putih atau kuning hingga kepada samar atau merah. | UMUM | |