DAGING LEMBU MUDA | Daging lembu muda ialah makanan yang mahal harganya dan terdapat di beberapa buah negara Eropah. Daging ini mahal kerana ia lembut dan cerah warnanya. | UMUM | |
DAGING LEMBU | Daging lembu ialah daging yang diperoleh daripada lembu matang. Ia ialah satu daripada makanan utama bagi manusia di banyak negara. | UMUM | |
VEGETARIANISME | Vegetarianisme merupakan suatu amalan diet yang menghindari daging seperti daging lembu, khinzir, ayam, dan ikan dan mungkin juga termasuk produk daripada haiwan tersebut seperti gelatin, susu dan hasilan tenusu (keju, mentega), telur, madu dan sebagainya. | PEMAKANAN | Proses/Tindak Balas |
ABERDEEN-ANGUS | Aberdeen-Angus lihat Lembu (Lembu daging). | UMUM | |
DAGING | Daging ialah isi haiwan yang dijadikan makanan. Daging sebahagian besarnya terdiri daripada otot, tetapi lemak dan tisu-tisu lain juga boleh dianggap sebagai daging. Daging yang paling biasa dimakan di negara industri diperoleh daripada haiwan yang diternak untuk makanan. Haiwan ini – dan daging yang diperoleh daripadanya – ialah lembu, babi, biri-biri, ayam itik dan ayam belanda. Daging haiwan buruan juga kerap dimakan. Di samping itu, ikan juga adalah antara haiwan yang menghasilkan daging. | UMUM | |
MURRAY GREYS | Murray Greys ialah baka lembu daging yang paling tua dan paling terkenal di Australia. Baka ini mengalami evolusi daripada lembu landuk pendek berwarna perang dan putih yang dibawa masuk secara tidak sengaja ke kawasan lembu hitam Angus yang dimiliki Peter Sutherland di Thologolong pada tahun 1905. | UMUM | |
SOSEJ | Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging cincang dan dibubuh perasa. Daging yang digunakan untuk membuat sosej termasuk daging lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu, dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam, lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia. Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit memberi warna kepada sosej dan membantu mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan sejenis keracunan makanan yang dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala menambah gin atau wain merah kepada sosej untuk memberikannya rasa yang istimewa. | UMUM | |
EKSTRAK DAGING | Ekstrak daging ialah pes berperisa daging pekat. Tukang masak sering memperisa sup dan sos dengan ekstrak daging. Pembuat makanan menggunakan ekstrak lembu atau ekstrak ayam untuk membuat kiub rebusan. | UMUM | |
LEMBU PEDAGING | Lembu pedaging, haiwan daripada genus Bos, tergolong dalam famili Bovidae yang dipelihara untuk daging sebagai hasilan utama. | PERTANIAN | Konsep |
ANAK LIMPA | Anak limpa ialah daging yang enak yang berasal daripada organ-organ dalam tertentu pada anak haiwan. Timus anak lembu muda menghasilkan anak limpa yang dijual di restoran yang terbaik. Anak limpa lembu tua dikenali sebagai anak limpa perut . Ia hampir seperti anak limpa timus. | UMUM | |