AMBROSIA | Ambrosia ialah bahan ajaib yang dimakan oleh dewa dalam mitologi Yunani dan Rom. Ambrosia dimakan dengan madu, iaitu minuman dewa. Manusia yang memakan ambrosia dan meminum madu menemui maut. Perkataan ambrosia bermakna berbau harum atau sedap . Lihat juga Madu. | UMUM | |
ARTICOK | Articok ialah sejenis tumbuhan besar bak thistle yang menghasilkan kudup bunga yang boleh dimakan. Sisik dan jantung (pusat) bunga itu dimakan sebagai sayur. Jantungnya pula biasanya ditinkan ataupun dibekukan. Articok membekalkan sebilangan vitamin dan mineral. Kadang-kadang articok dikenali sebagai articok glob. Ia berasal dari kawasan Mediterranean. | UMUM | |
SWEDE | Swede ialah tumbuhan yang akarnya boleh dimakan yang rasanya seperti lobak putih. Ia juga dinamakan rutabaga dan lobak putih Rusia. Swede lebih keras daripada lobak putih, dan biasanya dituai pada akhir tahun. Akarnya yang berwarna kuning kaya dengan vitamin dan mineral. Ia dimakan rebus atau dibakar. Daunnya yang berwarna hijau-biru juga boleh dimakan. Pengelasan saintifik. Swede tergolong dalam famili mustard, Cruciferae (Brassicaceae). Ia adalah Brassica napobrassica. | UMUM | |
SWISS CHARD | Swiss chard ialah sayur laman. Daunnya dimakan sebagai sayur. Swiss chard berkaitan dengan tumbuhan bit biasa. Ia menyerupai bit, tetapi akarnya tidak besar berisi. Swiss chard mempunyai akar kecil berkayu yang tidak boleh dimakan. Sayur ini mempunyai batang daun yang berisi, daun yang besar, dan berwarna hijau tua. Sesetengah jenis mempunyai daun berwarna kuning pucat dan yang lain mempunyai daun dan batang-daun berwarna merah terang. | UMUM | |
MACKEREL | Mackerel ialah nama beberapa spesies ikan yang boleh dimakan yang ada kaitannya dengan tuna. Semua jenis mackerel kuat berenang. Mackerel mempunyai isi yang gelap dan berminyak. Ikan ini banyak ditangkap untuk makanan. Kebanyakannya ditinkan dan yang lainnya dimakan sebagai ikan segar. | UMUM | |
KUBIS BUNGA | Kubis bunga ialah sayur kebun yang kaya dengan vitamin dan mineral. Ia paling biasa dimakan, dimasak, tetapi kadangkala dimakan mentah atau dijeruk. | UMUM | |
SAYUR | Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun, akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain sayur dan herba yang ditanam dimakan di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100 jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata dunia. | UMUM | |
KEJU | Keju ialah makanan yang lazat dan berkhasiat yang dibuat daripada susu. Selama beribu-ribu tahun, keju menjadi satu daripada makanan utama manusia di seluruh dunia. Keju boleh dimakan begitu sahaja atau dimakan dengan biskut, sandwic, salad, atau dimasak dengan makanan lain. | UMUM | |
ROTI | Roti ialah makanan yang paling banyak dimakan. Ia memberi sebahagian besar tenaga dan protein berbanding dengan makanan lain. Roti sering dikenali sebagai makanan asas . | UMUM | |
PLUM | Plum ialah buah yang popular yang dimakan segar atau digunakan untuk membuat jem, jeli dan jeruk. Sesetengah jenis plum dikeringkan untuk dibuat prun (lihat Prun ). | UMUM | |