MIL OAT | Mil oat ialah keluaran makanan yang dibuat daripada oat. Ia biasanya dimakan sebagai bijirin sarapan yang dimasak yang dinamakan bubur. Mil oat dibuat dengan membuang sekam luar isirung oat. Groat atau bahagian dalam isirung, dilecek untuk menanggalkan kulit luarnya. Kemudian, ia dikukus sebahagiannya masak, dan digelek untuk membentuk emping. Mil oat segera dimasak, didapati apabila groat dipotong menjadi kepingan yang lebih kecil sebelum digelek menjadi emping. Mil oat adalah sumber vitamin B dan zat besi yang baik. Satu cawan (240 gram) bubur mil oat mengandungi kira-kira 23 gram karbohidrat, lima gram protein, dua gram lemak. Satu cawan terdiri daripada kira-kira 85 peratus air dan mempunyai 130 kalori. | UMUM | |
NASI | NASI , beras yang telah dimasak. Nasi merupakan makanan asas orang Melayu. Nasi dimasak secara tanak iaitu direbus dengan air hingga kering. Ada juga nasi yang dikukus dengan menggunakan wap. | BUDAYA | Sumber/Bahan Alam |
KARI | Kari ialah gulai yang dibuat daripada telur, ikan, daging, atau sayur-sayuran yang dimasak bersama rempah ratus. | UMUM | |
SELADA | Selada ialah sayur yang popular yang digunakan terutamanya untuk membuat salad. Biasanya selada dimakan segar dan tidak dimasak. Selada adalah sebahagian daripada banyak diet untuk mengawal berat badan kerana ia mengandungi sedikit kalori dan membekalkan kalsium, besi dan vitamin A. Kebanyakan jenis selada mempunyai daun yang besar berwarna hijau dan tumbuh rapat ke tanah pada batang yang sangat pendek. Selada adalah tanaman ladang yang penting di banyak kawasan di dunia, dan pekebun rumah menanam beberapa jenis selada. Perladangan selada mungkin bermula di Parsi seawal tahun 550 S.M. | UMUM | |
MAKANAN NYAHHIDRAT | Makanan nyahhidrat ialah makanan yang telah diawet dengan cara pengeringan. Menambah air kepada makanan demikian menjadikannya sedia untuk dimakan atau dimasak. Susu kering dan keluaran tenusu, sup, kopi, teh, rempah-ratus, gelatin, campuran pencuci mulut, dan makaroni dijual di kedai. Makanan nyahhidrat lain yang biasa didapati termasuk yis, keju, dan keluaran telur. | UMUM | |
SUP SARANG BURUNG | Sup sarang burung ialah makanan orang Cina yang terkenal. Sup luar biasa ini dibuat daripada sarang burung swiflet, iaitu burung tertentu di Asia Tenggara yang tergolong dalam famili burung layang-layang. Sarang burung ini dikukuhkan dengan air liur yang telah keras daripada burung swiflet jantan. Apabila dimasak, sarang burung ini menjadi kenyal yang menjadikan tekstur sup kelihatan menarik. Rasa sup datangnya terutamanya daripada jenis air rebusan sarang burung dimasak. Dalam jenis sup sarang burung yang terkenal, sarangnya dimasak dalam air rebusan ayam pekat yang dicampurkan dengan ayam lembut (putih telur yang dipukul hingga naik dan ayam dicincang halus). Lain-lain jenis sup sarang burung termasuk sup masin yang dihidang sebagai pembuka selera dan sup pencuci mulut yang manis yang dibuat dengan tembikai. | UMUM | |
MAKANAN KUKUS | MAKANAN KUKUS, makanan yang dimasak dengan menggunakan wap air yang mendidih. Makanan yang dimasak dengan cara kukus terdiri daripada ikan, roti dan kuih-muih seperti seri muka, lepat dan apam. Makanan yang telah lama dimasak boleh dipanaskan semula dengan mengukusnya semula. | BUDAYA | Makanan |
SAYUR | Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun, akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain sayur dan herba yang ditanam dimakan di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100 jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata dunia. | UMUM | |
KUBIS BUNGA | Kubis bunga ialah sayur kebun yang kaya dengan vitamin dan mineral. Ia paling biasa dimakan, dimasak, tetapi kadangkala dimakan mentah atau dijeruk. | UMUM | |
UMBUT | UMBUT, pangkal pucuk batang pokok palma seperti pokok kelapa, pokok pinang dan enau. Umbut kelapa kerap dimasak dan disajikan sebagai lauk kenduri. Ia dibuat masak lemak atau dimasak bersama-sama tulang lembu sebagai masak lemak berempah. Umbut yang telah dimasak enak dimakan kerana ia lembut dan lemak kemanis-manisan. Umbut juga boleh dibuat kerabu bersama-sama kerisik, udang dan bawang. | BUDAYA | Makanan |