HOP | | UMUM | |
MEMBRU | Membru ialah proses yang digunakan untuk membuat sesetengah minuman alkohol, terutamanya bir. Ramuan utama yang digunakan untuk membuat bir yang biasa ialah barli, hop, ragi, dan air. Kadang-kadang bijian yang lain juga digunakan. Semua pembuat bir menggunakan proses asas yang sama, iaitu mempelbagaikan ramuan atau masa membru dan suhu untuk memperoleh beberapa jenis bir. Enam langkah pertama ialah: (1) membuat malt, (2) melecek, (3) merebus, (4) penapaian, (5) pematangan, (6) proses akhir. | UMUM | |
NELSON | Nelson (pend. 47 391) ialah bandar di utara pantai Pulau Selatan, New Zealand. Ia terletak di hujung Teluk Tasman. Ia juga merupakan pelabuhan utama dan satu-satunya bandar di provinsi Nelson. Bandar ini merupakan pusat perniagaan bagi tanaman tembakau, hop, dan kawasan penanaman buah- buahan. Bandar ini juga terkenal dengan cuacanya yang cerah dan pantainya yang indah. Cawthron Institute, salah sebuah daripada pusat kajian pertanian utama, dan Nelson College yang merupakan sekolah yang ternama, terletak di sini. Ratu Victoria mengiktiraf Nelson sebagai bandar pada tahun 1858. | UMUM | |
TEH LABRADOR | Teh Labrador ialah nama bagi enam spesies tumbuhan malar hijau yang kecil dalam famili heather . Ia tumbuh di kawasan bencah di Eropah Utara, di utara dan subartik Amerika Utara, dan Greenland. Daunnya mempunyai bahan narkotik yang tidak kuat dan digunakan sebagai teh dan sebagai ganti hop untuk membuat bir. Tanin, yang digunakan untuk menyamak kulit haiwan, juga datangnya daripada daun ini. Pengelasan saintifik. Teh Labrador adalah anggota famili heath, Ericaceae. Ia tergolong dalam genus Ledum. Lihat juga Bunga (gambar: Bunga di hutan jarang dan hutan). | UMUM | |