ISI PADU | | UMUM | |
KETUMPATAN | Ketumpatan ialah jisim – iaitu jumlah jisim – dalam unit isi padu bagi mana-mana bahan. Ketumpatan bahan boleh didapati dengan membahagikan jisim dengan isi padunya. | UMUM | |
DAGING | Daging ialah isi haiwan yang dijadikan makanan. Daging sebahagian besarnya terdiri daripada otot, tetapi lemak dan tisu-tisu lain juga boleh dianggap sebagai daging. Daging yang paling biasa dimakan di negara industri diperoleh daripada haiwan yang diternak untuk makanan. Haiwan ini – dan daging yang diperoleh daripadanya – ialah lembu, babi, biri-biri, ayam itik dan ayam belanda. Daging haiwan buruan juga kerap dimakan. Di samping itu, ikan juga adalah antara haiwan yang menghasilkan daging. | UMUM | |
MUNTAH | Muntah ialah perbuatan mengeluarkan isi perut melalui mulut. Muntah mungkin terjadi dari perkara yang kecil seperti makan berlebihan atau sesuatu yang serius seperti hampir mati. Muntah mungkin disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk kegelisahan, jangkitan bakteria, keradangan kimia dalam perut, kehamilan, radiasi, ulser, pergerakan yang luar biasa atau kesakitan yang teruk. Muntah biasanya didahului oleh loya, satu rasa kurang menyenangkan dalam perut. (Lihat Loya). | UMUM | |
METER GAS | Meter gas ialah alat untuk mengukur isi padu gas yang digunakan. Biasanya meter gas adalah kotak logam yang ketat, yang dibahagikan di tengahnya kepada dua kebuk atau belos yang berasingan. Setiap kebuk mempunyai sekatan boleh bergerak, yang membahagikannya kepada dua bahagian, menjadikan kesemuanya empat kebuk yang berasingan. | UMUM | |
METER AIR | Meter air ialah alat yang mengukur isi padu air yang mengalir melalui paip atau saluran besar. Jenis meter air yang paling dikenali memusingkan nombor pada daftar yang berfungsi seperti odometer (perekod perbatuan) pada kereta. Jenis ini digunakan oleh syarikat air untuk mengukur penggunaan air di rumah, kilang, dan premis perniagaan. | UMUM | |
KOPRA | Kopra atau kelapa kering ialah isi kelapa yang telah dikeringkan. | UMUM | |
BRAN | Bran ialah kulit keras luar isi barli, jagung, beras, gandum, dan bijian bijirin yang lain. Bran biasanya diasingkan daripada isi semasa mengilang. Bran mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia juga mengandungi zat besi, niasin dan vitamin B yang lain, fosforus, protein dan kanji. | UMUM | |
PUFFBALL | Puffball ialah kulat yang mengeluarkan buah berbentuk bola yang mengandungi spora di dalamnya. Banyak puffball mempunyai isi berwarna putih. Ia boleh dimakan selagi isinya belum bertukar warna, atau menjadi bersabut. Apabila puffball matang, bahagian dalamnya menjadi longgokan spora berserbuk, berwarna kekuningan atau keunguan atau hijau. | UMUM | |
SUSU PEKAT | Susu pekat ialah susu yang telah dipasteurkan dan dipekatkan. Ia dibuat dengan menyejatkan air daripada susu untuk mengurangkan isi padu susu sebanyak setengah susu. Susu ini tidak disteril, dan mesti disimpan dalam peti sejuk untuk mencegahnya daripada rosak. Susu pekat adalah sumber protein, kalsium, dan vitamin B2 yang baik. | UMUM | |