ISI PADU | | UMUM | |
METER GAS | Meter gas ialah alat untuk mengukur isi padu gas yang digunakan. Biasanya meter gas adalah kotak logam yang ketat, yang dibahagikan di tengahnya kepada dua kebuk atau belos yang berasingan. Setiap kebuk mempunyai sekatan boleh bergerak, yang membahagikannya kepada dua bahagian, menjadikan kesemuanya empat kebuk yang berasingan. | UMUM | |
METER AIR | Meter air ialah alat yang mengukur isi padu air yang mengalir melalui paip atau saluran besar. Jenis meter air yang paling dikenali memusingkan nombor pada daftar yang berfungsi seperti odometer (perekod perbatuan) pada kereta. Jenis ini digunakan oleh syarikat air untuk mengukur penggunaan air di rumah, kilang, dan premis perniagaan. | UMUM | |
SUSU PEKAT | Susu pekat ialah susu yang telah dipasteurkan dan dipekatkan. Ia dibuat dengan menyejatkan air daripada susu untuk mengurangkan isi padu susu sebanyak setengah susu. Susu ini tidak disteril, dan mesti disimpan dalam peti sejuk untuk mencegahnya daripada rosak. Susu pekat adalah sumber protein, kalsium, dan vitamin B2 yang baik. | UMUM | |
TEKANAN DARAH | Tekanan darah ialah tekanan yang dikenakan oleh darah terhadap dinding arteri. Jumlah tekanan ini bergantung pada kekuatan dan kadar kontraksi jantung, isi padu darah dalam sistem peredaran darah, dan keanjalan arteri. | UMUM | |
NITROGEN | Nitrogen ialah unsur kimia yang wujud dalam alam semula jadi terutamanya sebagai gas. Simbolnya ialah N. Nitrogen dalam udara adalah kira-kira 78 peratus mengikut isi padu. Daniel Rutherford, doktor Scotland, menemui nitrogen pada tahun 1772. | UMUM | |
KETUMPATAN | Ketumpatan ialah jisim – iaitu jumlah jisim – dalam unit isi padu bagi mana-mana bahan. Ketumpatan bahan boleh didapati dengan membahagikan jisim dengan isi padunya. | UMUM | |
TERMOMETER | Termometer ialah alat yang mengukur suhu gas, cecair, dan pepejal. Apabila suhu sesuatu bahan berubah, sesetengah sifat fizikal dan kimianya juga berubah. Misalnya, bahan boleh berubah warna, bentuk atau isi padu. Termometer mengukur satu daripada perubahan ini dan biasanya menunjukkan saiz perubahan ini sebagai nombor. Nombor ini boleh ditukarkan kepada nilai suhu dengan menggunakan skala suhu yang sesuai. Skala demikian termasuk Fahrenheit, Celsius, dan Kelvin. | UMUM | |
AVOGADRO, AMEDEO | Avogadro, Amedeo (1776–1856), ahli fizik Itali. Pada tahun 1811, dia mencadangkan hipotesisnya yang terkenal, kini dikenali sebagai hukum Avogadro. Hukum itu menyatakan semua gas yang berada pada suhu dan tekanan yang sama mempunyai isi padu yang sama dan mengandungi jumlah molekul yang sama. Hukum ini menolong mengatasi kelemahan yang terdapat di dalam teori atom John Dalton (lihat Dalton, John ). Avogadro juga membuat perbezaan antara atom dengan molekul, dan dapat membuat jadual yang tepat untuk berat atom (lihat Atom [berat atom ]). Pembetulan dan piawaian ke atas berat atom bermula pada tahun 1858 apabila Stanislao Cannizzaro, seorang ahli kimia Itali, mengingatkan ahli kimia lain tentang kerja Avogadro. Avogadro dilahirkan di Turin. Dia diberi gelaran Conte di Quaregna. Lihat juga Kimia (Perkembangan kimia fizikal). | UMUM | |
DALTON, JOHN | Dalton, John (1766–1844), ahli kimia Inggeris yang merumuskan hukum tekanan separa – pada gas pada tahun 1802. Hukum ini menyatakan bahawa bagi gas unggul jumlah tekanan campuran gas yang terkurung adalah sama dengan jumlah tekanan setiap gas dalam isi padu yang sama. | UMUM | |