Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lem.ba.pan] | کلمبڤن

Definisi : sesuatu (bahan dsb) yg lembap; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lem.ba.pan] | کلمبڤن

Definisi : (banyak sedikitnya) wap air yg terkandung dlm udara. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata lembapan


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
TAKAT EMBUN

Takat embun ialah suhu apabila lembapan dalam

udara mula terpeluwap. Takat embun sama ada

lebih rendah daripada suhu udara atau sama

dengan suhu udara apabila kelembapan relatif

adalah 100 peratus. Embun terbentuk apabila

lapisan udara yang nipis, yang bersentuhan dengan

permukaan, disejukkan di bawah takat embun.

Penyejukan udara ini menghasilkan embun di

permukaan atau kabut di udara, apabila takat embun

di atas takat beku. Jika suhu udara dan takat embun

di bawah takat beku, fros terbentuk di permukaan,

atau hablur ais terbentuk di udara. Kabut dan awan

terbentuk apabila banyak udara disejukkan di

bawah takat embun.

Lihat juga Embun; Fros; Kabut; Kelembapan.

UMUM 
PERCAMBAHAN

Percambahan ialah pertumbuhan biji benih.

Semua biji benih memerlukan lembapan, oksigen,

dan kepanasan untuk bercambah. Keperluan ini,

terutamanya keperluan terhadap kepanasan,

berbeza-beza dari spesies ke spesies.

UMUM 
KERPASAN

Kerpasan, lembapan yang terpeluwap dan jatuh ke permukaan bumi sama ada dalam bentuk cecair atau pepejal.Kerpasan, lembapan yang terpeluwap dan jatuh ke permukaan bumi sama ada dalam bentuk cecair atau pepejal.

GEOGRAFI DAN GEOLOGISifat/Keadaan
LILIN SAYUR

Lilin sayur. Banyak tumbuhan mempunyai

salutan lilin semula jadi yang melindunginya

daripada haba dan lembapan.

UMUM 
TEMBAKAU SEDUTAN

Tembakau sedutan ialah serbuk lembap atau

kering yang dibuat daripada daun pokok

tembakau. Tembakau mulu-mula ditapai oleh

haba dan lembapan kemudian dikeringkan dan

ditumbuk. Tembakau sedutan lembap diletakkan

di celah pipi dan gusi. Tembakau sedutan kering

mungkin dihidu melalui lubang hidung, digosok

pada gusi atau dicelup – iaitu diletakkan di dalam

mulut, biasanya di celah gusi dan bibir bawah.

Pelbagai perisa ditambah pada tembakau sedutan

untuk menambah rasanya. Pengambilan tembakau

sedutan boleh mengganggu saraf yang membawa

deria bau dan mengurangkan kebolehan

mengecam bau. Ramai doktor percaya bahawa

penggunaan tembakau sedutan meningkatkan

risiko menghidap kanser mulut dan penyakit gusi

yang lain.

UMUM 
LILIN PARAFIN

Lilin parafin ialah pepejal yang melekit,

berwarna putih, sebahagiannya jernih yang tidak

berbau atau tidak berasa. Lilin parafin membentuk

lapisan kalis lembapan, dan digunakan untuk

membuat bekas kadbod kalis air seperti karton

susu. Ia juga adalah bahan utama untuk membuat

lilin.

UMUM 
SELOFAN

Selofan ialah bahan sintetik yang nipis, fleksibel. Ia

dibuat daripada selulosa, iaitu bahan dalam dinding

sel tumbuhan. Kebanyakan selofan disaluti bahan

kimia khas untuk menjadikannya kalis udara dan

tahan lembapan. Bahan kimia ini juga menjadikan

selofan terkedap haba – iaitu ia membolehkan

selofan terkedap sendiri dan terkedap pada bahan-

bahan tertentu dengan menggunakan haba dan

tekanan.

UMUM 
TEPUNG JAGUNG

Tepung jagung ialah tepung halus putih yang

dibuat dengan mengisar dan menapis butir jagung.

Ia dibuat daripada jagung yang telah dibuang

bahagian yang mengeluarkan biji benih yang

dinamakan germa . Jagung dikisar dalam proses

yang dikenali sebagai kisaran basah. Selepas

dibuang protein jagung, tepung jagung yang

tertinggal dikeringkan dalam ketuhar. Oleh kerana

hanya 10 peratus lembapan yang masih ada dalam

tepung jagung selepas dikeringkan, tepung jagung

biasanya dicampurkan dengan makanan lain untuk

melindunginya daripada lembapan. Pembuat

menggunakan tepung jagung dalam keluaran

berbakar, serbuk penaik, gula-gula dan kuah salad.

Tukang masak menggunakannya untuk

memekatkan kuah dan puding. Pembuat juga

menggunakan tepung jagung dalam bahan

letupan, cat, dan tekstil. Lihat juga Jagung (Industri

pengilangan basah).

UMUM 
SIROCCO

Sirocco ialah nama Itali bagi angin panas yang

bertiup ke arah utara dari Gurun Sahara atau

Gurun Arab yang panas dan kering. Tiupan angin

ini kerap berlaku semasa musim bunga di negara

Eropah, di bahagian utara Laut Mediterranean.

Angin sirocco mungkin membawa bersamanya

lembapan semasa melintasi Laut Mediterranean

dan tiba di pantai Eropah sebagai angin yang panas

dan lembap. Semasa bertiup ke arah utara, angin

ini menghasilkan kabus dan hujan. Kadangkala

angin ini membawa bersamanya debu gurun.

Apabila angin sirocco yang kering bertiup, butir

pasir yang halus menjadikan langit gelap. Angin

ini menyebabkan selaran matahari pada kulit dan

mengeringkan tekak. Istilah sirocco kadangkala

digunakan untuk merujuk kepada apa-apa angin

panas yang tidak bermusim yang bertiup dari

selatan di kawasan Mediterranean.

UMUM 
SIRAP JAGUNG

Sirap jagung ialah cecair yang pekat, manis

yang dibuat daripada tepung jagung. Pemproses

makanan menggunakannya untuk memaniskan

makanan berbakar, gula-gula, buah dalam tin, dan

banyak makanan yang lain. Sirap jagung

menjadikan tekstur krim dan gula-gula licin. Ia

juga menarik dan membendung lembapan, dan

dengan itu ia membantu mencegah makanan

berbakar daripada menjadi keras.

UMUM 
12

Kembali ke atas