TAKAT EMBUN | Takat embun ialah suhu apabila lembapan dalam udara mula terpeluwap. Takat embun sama ada lebih rendah daripada suhu udara atau sama dengan suhu udara apabila kelembapan relatif adalah 100 peratus. Embun terbentuk apabila lapisan udara yang nipis, yang bersentuhan dengan permukaan, disejukkan di bawah takat embun. Penyejukan udara ini menghasilkan embun di permukaan atau kabut di udara, apabila takat embun di atas takat beku. Jika suhu udara dan takat embun di bawah takat beku, fros terbentuk di permukaan, atau hablur ais terbentuk di udara. Kabut dan awan terbentuk apabila banyak udara disejukkan di bawah takat embun. Lihat juga Embun; Fros; Kabut; Kelembapan. | UMUM | |
PERCAMBAHAN | Percambahan ialah pertumbuhan biji benih. Semua biji benih memerlukan lembapan, oksigen, dan kepanasan untuk bercambah. Keperluan ini, terutamanya keperluan terhadap kepanasan, berbeza-beza dari spesies ke spesies. | UMUM | |
KERPASAN | Kerpasan, lembapan yang terpeluwap dan jatuh ke permukaan bumi sama ada dalam bentuk cecair atau pepejal.Kerpasan, lembapan yang terpeluwap dan jatuh ke permukaan bumi sama ada dalam bentuk cecair atau pepejal. | GEOGRAFI DAN GEOLOGI | Sifat/Keadaan |
LILIN SAYUR | Lilin sayur. Banyak tumbuhan mempunyai salutan lilin semula jadi yang melindunginya daripada haba dan lembapan. | UMUM | |
TEMBAKAU SEDUTAN | Tembakau sedutan ialah serbuk lembap atau kering yang dibuat daripada daun pokok tembakau. Tembakau mulu-mula ditapai oleh haba dan lembapan kemudian dikeringkan dan ditumbuk. Tembakau sedutan lembap diletakkan di celah pipi dan gusi. Tembakau sedutan kering mungkin dihidu melalui lubang hidung, digosok pada gusi atau dicelup – iaitu diletakkan di dalam mulut, biasanya di celah gusi dan bibir bawah. Pelbagai perisa ditambah pada tembakau sedutan untuk menambah rasanya. Pengambilan tembakau sedutan boleh mengganggu saraf yang membawa deria bau dan mengurangkan kebolehan mengecam bau. Ramai doktor percaya bahawa penggunaan tembakau sedutan meningkatkan risiko menghidap kanser mulut dan penyakit gusi yang lain. | UMUM | |
LILIN PARAFIN | Lilin parafin ialah pepejal yang melekit, berwarna putih, sebahagiannya jernih yang tidak berbau atau tidak berasa. Lilin parafin membentuk lapisan kalis lembapan, dan digunakan untuk membuat bekas kadbod kalis air seperti karton susu. Ia juga adalah bahan utama untuk membuat lilin. | UMUM | |
SELOFAN | Selofan ialah bahan sintetik yang nipis, fleksibel. Ia dibuat daripada selulosa, iaitu bahan dalam dinding sel tumbuhan. Kebanyakan selofan disaluti bahan kimia khas untuk menjadikannya kalis udara dan tahan lembapan. Bahan kimia ini juga menjadikan selofan terkedap haba – iaitu ia membolehkan selofan terkedap sendiri dan terkedap pada bahan- bahan tertentu dengan menggunakan haba dan tekanan. | UMUM | |
TEPUNG JAGUNG | Tepung jagung ialah tepung halus putih yang dibuat dengan mengisar dan menapis butir jagung. Ia dibuat daripada jagung yang telah dibuang bahagian yang mengeluarkan biji benih yang dinamakan germa . Jagung dikisar dalam proses yang dikenali sebagai kisaran basah. Selepas dibuang protein jagung, tepung jagung yang tertinggal dikeringkan dalam ketuhar. Oleh kerana hanya 10 peratus lembapan yang masih ada dalam tepung jagung selepas dikeringkan, tepung jagung biasanya dicampurkan dengan makanan lain untuk melindunginya daripada lembapan. Pembuat menggunakan tepung jagung dalam keluaran berbakar, serbuk penaik, gula-gula dan kuah salad. Tukang masak menggunakannya untuk memekatkan kuah dan puding. Pembuat juga menggunakan tepung jagung dalam bahan letupan, cat, dan tekstil. Lihat juga Jagung (Industri pengilangan basah). | UMUM | |
SIROCCO | Sirocco ialah nama Itali bagi angin panas yang bertiup ke arah utara dari Gurun Sahara atau Gurun Arab yang panas dan kering. Tiupan angin ini kerap berlaku semasa musim bunga di negara Eropah, di bahagian utara Laut Mediterranean. Angin sirocco mungkin membawa bersamanya lembapan semasa melintasi Laut Mediterranean dan tiba di pantai Eropah sebagai angin yang panas dan lembap. Semasa bertiup ke arah utara, angin ini menghasilkan kabus dan hujan. Kadangkala angin ini membawa bersamanya debu gurun. Apabila angin sirocco yang kering bertiup, butir pasir yang halus menjadikan langit gelap. Angin ini menyebabkan selaran matahari pada kulit dan mengeringkan tekak. Istilah sirocco kadangkala digunakan untuk merujuk kepada apa-apa angin panas yang tidak bermusim yang bertiup dari selatan di kawasan Mediterranean. | UMUM | |
SIRAP JAGUNG | Sirap jagung ialah cecair yang pekat, manis yang dibuat daripada tepung jagung. Pemproses makanan menggunakannya untuk memaniskan makanan berbakar, gula-gula, buah dalam tin, dan banyak makanan yang lain. Sirap jagung menjadikan tekstur krim dan gula-gula licin. Ia juga menarik dan membendung lembapan, dan dengan itu ia membantu mencegah makanan berbakar daripada menjadi keras. | UMUM | |