| ABERDEEN-ANGUS | Aberdeen-Angus lihat Lembu (Lembu daging). | UMUM | |
| MURRAY GREYS | Murray Greys ialah baka lembu daging yang paling tua dan paling terkenal di Australia. Baka ini mengalami evolusi daripada lembu landuk pendek berwarna perang dan putih yang dibawa masuk secara tidak sengaja ke kawasan lembu hitam Angus yang dimiliki Peter Sutherland di Thologolong pada tahun 1905. | UMUM | |
| DAGING LEMBU | Daging lembu ialah daging yang diperoleh daripada lembu matang. Ia ialah satu daripada makanan utama bagi manusia di banyak negara. | UMUM | |
| DAGING LEMBU MUDA | Daging lembu muda ialah makanan yang mahal harganya dan terdapat di beberapa buah negara Eropah. Daging ini mahal kerana ia lembut dan cerah warnanya. | UMUM | |
| VEGETARIANISME | Vegetarianisme merupakan suatu amalan diet yang menghindari daging seperti daging lembu, khinzir, ayam, dan ikan dan mungkin juga termasuk produk daripada haiwan tersebut seperti gelatin, susu dan hasilan tenusu (keju, mentega), telur, madu dan sebagainya. | PEMAKANAN | Proses/Tindak Balas |
| DAGING | Daging ialah isi haiwan yang dijadikan makanan. Daging sebahagian besarnya terdiri daripada otot, tetapi lemak dan tisu-tisu lain juga boleh dianggap sebagai daging. Daging yang paling biasa dimakan di negara industri diperoleh daripada haiwan yang diternak untuk makanan. Haiwan ini – dan daging yang diperoleh daripadanya – ialah lembu, babi, biri-biri, ayam itik dan ayam belanda. Daging haiwan buruan juga kerap dimakan. Di samping itu, ikan juga adalah antara haiwan yang menghasilkan daging. | UMUM | |
| SEMENANJUNG CAPE YORK | Semenanjung Cape York terletak di hujung utara Queensland, Australia. Semenanjung ini menganjur 800 kilometer ke utara dari Cairns dan meliputi kawasan seluas lebih kurang 230 000 kilometer persegi. Satu juluran tanah tinggi timur di sepanjang pantai timur. Dataran yang menganjur rendah rata menganjur ke Teluk Carpentaria di sebelah barat. Petani di kawasan selatan menternak biri-biri dan lembu daging. Salah satu daripada lombong bauksit terbesar di dunia terletak di Weipa di barat semenanjung ini. Lihat juga Queensland (peta). | UMUM | |
| SOSEJ | Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging cincang dan dibubuh perasa. Daging yang digunakan untuk membuat sosej termasuk daging lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu, dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam, lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia. Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit memberi warna kepada sosej dan membantu mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan sejenis keracunan makanan yang dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala menambah gin atau wain merah kepada sosej untuk memberikannya rasa yang istimewa. | UMUM | |
| EKSTRAK DAGING | Ekstrak daging ialah pes berperisa daging pekat. Tukang masak sering memperisa sup dan sos dengan ekstrak daging. Pembuat makanan menggunakan ekstrak lembu atau ekstrak ayam untuk membuat kiub rebusan. | UMUM | |
| LEMBU PEDAGING | Lembu pedaging, haiwan daripada genus Bos, tergolong dalam famili Bovidae yang dipelihara untuk daging sebagai hasilan utama. | PERTANIAN | Konsep |