Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lé.mon] | ليمون

Definisi : (lémon) 1. sj limau yg bentuknya bujur, berkulit tebal kuning, dan jusnya masam, Citrus limon; 2. sj minuman (dibuat drpd lemon). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lé.mon] | ليمون

Definisi : /lémon/ 1 nama sj pohon atau buahnya (kulit buahnya berwarna kuning muda), Citrus limon. 2 sj minuman yg dibuat drpd buah lemon. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata lemon


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
LEMON UMUM 
ASID SITRIK

Asid sitrik ialah asid organik biasa yang

memberi rasa masam pada buah lemon, limau

dan buah-buahan sitrus yang lain. Jus lemon

mengandungi 6 hingga 7 peratus asid ini. Nama

sitrik berasal daripada perkataan Latin citrus yang

bermakna pokok sitron (sama dengan pokok

lemon dan pokok limau nipis). Carl Wilhelm

Scheele, ahli kimia Sweden adalah orang pertama

yang mengasingkan asid sitrik daripada jus lemon

pada tahun 1784.

UMUM 
SITRON

Sitron ialah buah yang besar, biasanya masam

kelihatan seperti lemon. Ia adalah antara buah

sitrus yang terbesar. Pokok sitron tumbuh liar di

timur laut India. Ia juga ditanam secara komersial

di Corsica, Greece, Israel dan selatan Itali, dan

buahnya dieksport ke negara-negara lain. Pokok

sitron yang berduri mempunyai daun sepanjang

10 hingga 18 sentimeter. Tepi daunnya bergerigi

sedikit.

UMUM 
MINUMAN RINGAN

Minuman ringan ialah minuman tanpa alkohol,

berperisa, yang disediakan dengan air bergas.

Minuman ini dinamakan ringan untuk

membezakannya daripada minuman keras

(beralkohol). Minuman ringan juga dinamakan

sebagai pop soda, soda, atau pop. Kola adalah

minuman ringan yang paling banyak digunakan.

Perisa lain termasuk lemon, limau nipis, oren,

anggur, dan air halia. Minuman ringan popular di

banyak negara di dunia.

UMUM 
SITRIN

Sitrin ialah bahan kimia yang tergolong dalam

kumpulan bahan kimia yang dikenali sebagai

flavonoid. Ahli sains tidak tahu dengan tepat

apakah sitrin atau sama ada ia perlu atau tidak

kepada kesihatan manusia. Walau bagaimanapun,

mereka mendapati bahawa bahan flavonoid

membantu mengawal perdarahan daripada kapilari

(pembuluh darah yang halus kecil) dalam badan.

Sitrin, juga dikenali sebagai vitamin P, menjejaskan

dinding kapilari, menjadikannya kurang mungkin

mengalami hemoraj. Sitrin yang digunakan dalam

perubatan biasanya disediakan dengan

mengekstraknya daripada paprika dan kulit lemon.

UMUM 

Kembali ke atas