MAKANAN SEJUK BEKU | Makanan sejuk beku. Penyejukbekuan ialah satu daripada cara yang terbaik untuk mengawet makanan. Syarikat pemproses makanan menyejukbekukan makanan seperti makanan panggang, jus oren, daging, piza, sayur-sayuran dan makanan pramasak lengkap. Ramai orang menyejukbekukan makanan di rumah. Penyejukbekuan mengawet makanan dengan mencegah pertumbuhan mikrob yang merosakkan makanan dan dengan melambatkan tindak balas kimia perosak makanan. Semua makanan sejuk beku hendaklah disimpan pada suhu –18°C atau di bawah suhu ini. | UMUM | |
MAKANAN | Makanan adalah satu daripada keperluan kita yang paling asas. Kita tidak dapat hidup tanpa makanan. Makanan memberikan kita tenaga untuk segala-gala yang kita lakukan – berjalan, bercakap, bekerja, bermain, membaca, berfikir dan bernafas. Makanan juga membekalkan tenaga yang diperlukan oleh saraf, otot, jantung dan kelenjar untuk berfungsi. Di samping itu, makanan membekalkan bahan berkhasiat yang diperlukan oleh badan untuk membina dan membaiki tisu dan untuk mengawal organ dan sistem badan. | UMUM | |
MAKANAN NYAHHIDRAT | Makanan nyahhidrat ialah makanan yang telah diawet dengan cara pengeringan. Menambah air kepada makanan demikian menjadikannya sedia untuk dimakan atau dimasak. Susu kering dan keluaran tenusu, sup, kopi, teh, rempah-ratus, gelatin, campuran pencuci mulut, dan makaroni dijual di kedai. Makanan nyahhidrat lain yang biasa didapati termasuk yis, keju, dan keluaran telur. | UMUM | |
MAKANAN TERNAKAN | Makanan ternakan ialah istilah bagi makanan yang diberikan kepada haiwan ternakan. Makanan pelawas (makanan kasar) yang digunakan termasuk kacang soya, kacang duduk, dan tumbuh-tumbuhan padang rumput ternak seperti rumput dan alfalfa. Sesetengah tumbuh-tumbuhan ini dikeringkan dan diberikan kepada haiwan ternakan sebagai rumput kering. Penternak sering mengawet keseluruhan pokok jagung dan lain-lain tanaman, dan menggunakannya sebagai makanan ternakan yang dikenali sebagai silaj . Bijian jagung, betari atau barli boleh dikisar dan dicampurkan dengan bahan lain untuk membuat satu lagi makanan ternakan. | UMUM | |
MALNUTRISI | Malnutrisi ialah suatu keadaan tidak sihat yang disebabkan oleh makanan yang tidak berzat, makanan yang tidak sesuai, atau tubuh yang tidak dapat menyerap atau menggunakan zat makanan. Malnutrisi primer berlaku apabila tubuh mendapat terlalu banyak makanan, tidak memperoleh makanan yang cukup atau mendapat makanan yang tidak sesuai. Malnutrisi sekunder berlaku apabila, disebabkan penyakit, tubuh tidak boleh menggunakan zat makanan walaupun zat makanan itu terdapat dalam sesuatu makanan. | UMUM | |
MEMASAK | Memasak ialah menyediakan makanan untuk dimakan. Memasak menjadikan makanan kelihatan lebih menyelerakan dan mudah dihadam. Kebanyakan proses memasak melibatkan pemanasan makanan. Namun, ada juga makanan yang tidak perlu dimasak seperti sandwic dan salad. Ramai orang suka memasak untuk mengisi masa lapang. | UMUM | |
RANTAIAN MAKANAN | Urutan pemindahan bahan dan tenaga daripada satu organisma kepada satu organisma lain dalam bentuk makanan. Gabungan rantaian makanan yang berlaku apabila organisma memakan lebih daripada satu jenis haiwan atau tumbuhan disebut sebagai siratan makanan (food web). | GEOGRAFI DAN GEOLOGI | Proses/Tindak Balas |
KELAPARAN | Kelaparan terjadi apabila benda hidup mati kerana kekurangan sebarang bahan makanan yang perlu bagi kehidupan. Bahan makanan ini dikenali sebagai nutrien atau zat makanan. Zat makanan dikelaskan kepada enam kumpulan: karbohidrat, lemak, mineral (garam galian), protein, vitamin, dan air. Zat makanan membekalkan tenaga untuk mengatur proses tubuh dan untuk membina dan menyenggara tisu tubuh. | UMUM | |
PERTUBUHAN MAKANAN DAN PERTANIAN | Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) ialah agensi khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Nama penuhnya ialah Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Agensi ini berusaha untuk memperbaik pengeluaran, pengedaran, dan penggunaan makanan dan lain-lain keluaran ladang, hutan dan perikanan di dunia. Matlamatnya termasuk meningkatkan paras pemakanan dan taraf hidup manusia, terutamanya orang miskin di luar bandar. Lebih kurang 160 negara menganggotai pertubuhan ini. | UMUM | |
OAT | Oat ialah tanaman bijirin yang penting. Peladang menanam oat terutamanya sebagai makanan haiwan ternakan, tetapi oat juga membekalkan makanan yang berzat kepada manusia. Biji pokok oat diproses dan digunakan dalam makanan seperti makanan oat, kek oat, biskut, dan bijirin sarapan yang sedia dimakan. | UMUM | |