Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.nye.ju/.be.ku.kan] | مڽجوقبکوکن

Definisi : menyebabkan (bahan makanan dsb) sejuk beku: peringkat pertama ialah langkah ~ makanan basah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.nye.ju/.be.ku.kan] | مڽجوقبکوکن

Definisi : menyimpan bahan makanan dsb dlm keadaan sejuk beku supaya ta­han lama: Bahan makanan itu disejuk­bekukan sebelum dihantar ke sana. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata menyejukbekukan


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MAKANAN SEJUK BEKUMakanan sejuk beku. Penyejukbekuan ialah

satu daripada cara yang terbaik untuk mengawet

makanan. Syarikat pemproses makanan

menyejukbekukan makanan seperti makanan

panggang, jus oren, daging, piza, sayur-sayuran

dan makanan pramasak lengkap. Ramai orang

menyejukbekukan makanan di rumah.

Penyejukbekuan mengawet makanan dengan

mencegah pertumbuhan mikrob yang merosakkan

makanan dan dengan melambatkan tindak balas

kimia perosak makanan. Semua makanan sejuk

beku hendaklah disimpan pada suhu –18°C atau di

bawah suhu ini.

UMUM 

Kembali ke atas