Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.re.bus] | مربوس

Definisi : memasak sesuatu dlm air, meng­godok: ~ keledek; ~ air menjerang air; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.re.bus] | مربوس

Definisi : memasak sesuatu dlm air mendidih: ~ jagung. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata merebus


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MEMBRU

Membru ialah proses yang digunakan untuk

membuat sesetengah minuman alkohol,

terutamanya bir. Ramuan utama yang digunakan

untuk membuat bir yang biasa ialah barli, hop,

ragi, dan air. Kadang-kadang bijian yang lain juga

digunakan. Semua pembuat bir menggunakan

proses asas yang sama, iaitu mempelbagaikan

ramuan atau masa membru dan suhu untuk

memperoleh beberapa jenis bir. Enam langkah

pertama ialah: (1) membuat malt, (2) melecek,

(3) merebus, (4) penapaian, (5) pematangan,

(6) proses akhir.

UMUM 
MAKANAN REBUS

MAKANAN REBUS, makanan yang dimasak di dalam air yang mendidih, atau tanpa menggunakan minyak. Antara makanan yang direbus ialah lauk-pauk dan sayur-sayuran. Makanan lain ialah asam rebus, pindang, singgang, asam pedas, kuah laksa utara dan masak bening. Merebus boleh dilakukan di dalam periuk atau belanga.

BUDAYAMakanan

Kembali ke atas