KUIH-MUIH MELAYU | Kuih-muih Melayu ialah kuih-muih tradisi Melayu yang telah wujud sekian lama dan diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi. | UMUM | |
KUIH-MUIH | KUIH-MUIH, penganan atau juadah yang dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu kuih basah dan kuih kering. | BUDAYA | Konsep |
SIRA | SIRA, proses menyalut kuih yang tawar dengan gula yang telah dicairkan. Apabila gula yang disiram itu sejuk, ia menjadi keras seperti yang terdapat pada kuih keria. Antara kuih-muih yang disira ialah gegetas dan kuih kering. Kuih-muih ini dimasak terlebih dahulu dan disira dengan gula untuk memberi dan menambahkan rasa manis. Semua kuih yang disira adalah keras dan rangup. Di Kelantan, `sira’ bermaksud gula yang dimasak pekat atau kering bersama buah-buahan seperti sukun, kundur dan lain-lain seperti yang terdapat dalam sira buah sukun dan sira kundur kulit limau. | BUDAYA | Makanan |
MAKANAN KUKUS | MAKANAN KUKUS, makanan yang dimasak dengan menggunakan wap air yang mendidih. Makanan yang dimasak dengan cara kukus terdiri daripada ikan, roti dan kuih-muih seperti seri muka, lepat dan apam. Makanan yang telah lama dimasak boleh dipanaskan semula dengan mengukusnya semula. | BUDAYA | Makanan |