NANGKA | Nangka ialah pokok tropika yang cepat tumbuh dengan buahnya besar dan boleh dimakan. Pokok ini malar hijau dan tumbuh sehingga 15 meter tingginya. Ia mempunyai bunga jantan dan betina yang berasingan. Buahnya boleh mencapai sehingga 27 kilogram beratnya. Ia mempunyai bau yang harum dan isinya berwarna kuning dan bergetah. | UMUM | |
ABANG HAJI MUHAMMAD SALAHUDDIN | ABANG HAJI MUHAMMAD SALAHUDDIN, Tun(1921- ),ahli politik, Yang Dipertua Negeri Sarawak yang ketiga (1977-1981). Dia lahir pada 27 Ogos 1921 di Kampung Nangka, Sibu, Sarawak. | SEJARAH DAN ARKEOLOGI | Konsep |
HALWA | HALWA, penganan manis yang diperbuat daripada buah-buahan seperti betik, nanas, kundur, mangga, nangka, limau kasturi, belimbing dan cermai. Buah-buahan ini digubah seperti bunga-bungaan, sayur-sayuran dan lain-lain. Halwa disediakan untuk hari raya dan majlis perkahwinan atau sebagai hidangan biasa. | BUDAYA | Konsep |
RAHMAN SHAARI | RAHMAN SHAARI (1949- ), penyair dan penulis. Dia lahir pada 5 September 1949 di Kampung Utan Lembah, Oran, Perlis. Di samping namanya, dia pernah menggunakan nama samaran Fadzri Aris, Jufrie Jantan dan Malik Iskandar. Rahman mendapat pendidikan awal di Sekolah Umum Guar Nangka, Sekolah Kebangsaan Oran dan Sekolah Menengah Derma, Kangar. Pada tahun 1965, dia belajar dalam jurusan sains di Sekolah Alam Shah, Kuala Lumpur. | SASTERA | Tokoh |
SIBU | SIBU, pelabuhan penting di Sarawak pada abad ke-19. Dari segi geografi, Sibu terletak seolah-olah di atas sebuah pulau yang terbentuk oleh lekukan Sungai Rajang dengan Sungai Igan. Pada asalnya bandar Sibu adalah sebuah perkampungan orang Melanau yang disebut Kampung Nangka. | SEJARAH DAN ARKEOLOGI | Bandar/Negeri/Negara/Tempat |
PEKASAM | PEKASAM, makanan yang diperam dengan menggunakan garam dan bahan lain. Pekasam dibuat daripada pelbagai jenis ikan air tawar seperti ikan sepat padi, sepat siam, puyu, tilapia dan belida atau ikan laut seperti gelama, selar, puput, selangat, biji nangka dan sebagainya. | BUDAYA | Makanan |
KEROPOK | KEROPOK, makanan ringan yang diperbuat daripada campuran tepung sagu dengan isi ikan, udang, sotong atau lain-lain dan air. Ikan yang biasa digunakan ialah ikan parang, tamban, selayang, biji nangka dan conor. Bahan-bahan lain yang digunakan ialah garam dan gula pasir. Ada juga yang memasukkan serbuk lada dan bawang putih semasa menggaul isi ikan. | BUDAYA | Makanan |