OREN | Oren ialah buah-buahan sitrus yang popular yang disukai oleh penduduk di seluruh dunia. Buah oren dinilai kerana jusnya yang enak dan kandungan vitaminnya yang tinggi. Buah ini merupakan sumber vitamin C yang terbaik dan juga mengandungi vitamin A dan beberapa vitamin B. | UMUM | |
OREN OSAGE | Oren Osage ialah pokok bersaiz kecil hingga sederhana yang ditanam merentasi Amerika Syarikat sebagai pagar pokok, pokok hiasan, dan pokok teduhan. Ia pada asalnya didapati di Texas, Oklahoma, dan Arkansas. Namanya merujuk kepada Orang Asli Amerika Osage di kawasan itu, dan kepada buahnya yang berwarna kuning kehijauan, kelihatan seperti oren, tetapi tidak boleh dimakan. Oren Osage kadangkala dikenali sebagai bodark, bois d’arc, bowwood, atau hedge apple. | UMUM | |
AGEN OREN | Agen Oren (Agent Orange) ialah nama kod tentera bagi racun rumpai yang digunakan oleh Amerika Syarikat semasa Perang Vietnam. | UMUM | |
SITRUS | Sitrus ialah nama sekumpulan pokok dan pokok renek yang tergolong dalam famili rue. Sesetengah buah sitrus adalah oren, limau gedang, limau, mandarin, termasuk klementin, satsuma, tangelo, tangerin, tangor, dan kacukannya; kumquat, oren pahit, limau nipis, sitron, limau dan bergamot. Pokok sitrus tumbuh liar di beberapa bahagian di India dan Asia. Orang Cina adalah yang pertama menanam pokok sitrus, lebih daripada 4000 tahun dahulu. Pokok dan pokok renek sitrus telah ditanam di bahagian-bahagian lain di dunia untuk buahnya bertahun-tahun lamanya. | UMUM | |
MINYAK PETITGRAIN | Minyak petitgrain ialah minyak kuning yang dibuat daripada daun, ranting dan buah daripada pokok oren pahit. Ia digunakan untuk membuat minyak wangi. Paraguay membekalkan kira-kira tujuh per sepuluh daripada minyak petitgrain di dunia. Petitgrain bigarade, iaitu minyak yang lebih berharga daripada minyak petitgrain, dibuat daripada sejenis lagi pokok oren pahit. Petitgrain birgarade dikeluarkan di negara-negara Mediterranean. Lihat juga Oren. | UMUM | |
AHLI SILAP MATA | Ahli silap mata ialah penghibur yang mempersembahkan muslihat yang kelihatan mustahil. Ahli silap mata mencabut wang kertas dari udara dan menukar sebiji oren menjadi tiga biji oren. Mereka membaca minda orang dan mengeluarkan berbalang-balang ikan emas dari sehelai skarf. Malah mereka juga menghilangkan seseorang daripada pandangan. | UMUM | |
TANGERIN | Tangerin ialah nama popular bagi buah sitrus dalam kumpulan mandarin. Buah ini kelihatan seperti oren, tetapi lebih kecil dan lebih leper, lebih mudah dikopek dan ulasnya lebih mudah terpisah. Tangerin ialah buah mandarin merah jingga yang berasal dari Asia Tenggara. Kulitnya nipis dan berbau wangi. Buahnya lembut, tetapi pokoknya lebih tahan terhadap kesejukan daripada pokok oren. Jenis tangerin termasuk Clementine, Dancy, Ponkan dan jenis kacukan seperti Kinnow, Robinson, Sunburst dan Wilking. Tangerin ditanam di Brazil, China, Itali, Jepun, Sepanyol dan Amerika Syarikat. Pengelasan saintifik. Tangerin tergolong dalam famili rue, Rutaceae. Ia adalah Citrus reticulata . Lihat juga Tangelo; Tangor. | UMUM | |
TEMBAGA | Tembaga, merupakan salah satu logam yang paling berguna semenjak lebih dari 7000 tahun. Kini, kegunaan logam yang berwarna oren kemerahan-merahan ini begitu meluas, iaitu daripada pembuatan palung air di rumah hinggalah kepada pembinaan sistem panduan elektronik bagi roket. | UMUM | |
TANGOR | Tangor ialah buah sitrus yang tergolong dalam famili mandarin (lihat Mandarin ). Ia dihasilkan melalui pendebungaan silang antara tangerin dengan oren. Induk tangor jarang diketahui dengan pasti, kecuali buahnya terhasil daripada program pembiakan baka tumbuhan yang dikawal dengan teliti. Tangerin Temple dan Tangerin Honey adalah antara tangor yang paling penting ditanam pada hari ini. | UMUM | |
MAKANAN SEJUK BEKU | Makanan sejuk beku. Penyejukbekuan ialah satu daripada cara yang terbaik untuk mengawet makanan. Syarikat pemproses makanan menyejukbekukan makanan seperti makanan panggang, jus oren, daging, piza, sayur-sayuran dan makanan pramasak lengkap. Ramai orang menyejukbekukan makanan di rumah. Penyejukbekuan mengawet makanan dengan mencegah pertumbuhan mikrob yang merosakkan makanan dan dengan melambatkan tindak balas kimia perosak makanan. Semua makanan sejuk beku hendaklah disimpan pada suhu –18°C atau di bawah suhu ini. | UMUM | |