Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pen.cu.ci] | ڤنچوچي

Definisi : 1. orang yg mencuci, tukang cuci; 2. alat (benda dll) yg digunakan utk mencuci; ~ mulut benda manis (spt buah-buahan dsb) yg dimakan selepas makan nasi dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pen.cu.ci] | ڤنچوچي

Definisi : 1 orang yg kerjanya mencuci; tukang cuci. 2 sesuatu yg digunakan utk mencuci: serbuk ~ kain. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pencuci


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
NATRIUM HIDROKSIDA

Natrium hidroksida, juga dikenali sebagai

soda kaustik, ialah bahan kimia industri yang

penting. Ia bertindak sebagai bahan utama dalam

banyak pencuci parit dan pencuci ketuhar

komersial. Ia juga digunakan dalam pembuatan

sabun dan kertas.

UMUM 
PETROKIMIA

Petrokimia ialah bahan kimia yang dibuat

daripada petroleum atau gas asli. Petrokimia

adalah antara bahan yang terpenting yang

digunakan dalam industri. Pengeluar

menggunakan petrokimia untuk membuat

keluaran seperti bahan pencuci, baja, ubat-

ubatan, cat, plastik, serat sintetik, dan getah

sintetik.

UMUM 
AMINA

Amina ialah nama kumpulan bes organik lemah

yang sama dengan ammonia dari segi strukturnya.

Ahli kimia membentuk amina dengan

menggantikan satu atau lebih daripada tiga atom

hidrogen pada ammonia dengan mana-mana

kumpulan struktur organik yang mengandungi

karbon dan hidrogen. Apabila dineutralkan oleh

asid, amina membentuk garam (lihat Garam;

Kimia ). Amina digunakan secara komersial sebagai

pelarut dan juga dalam pembuatan bahan pencuci,

pencelup, racun herba, ubat, bahan pencuci filem

fotograf, dan perencat karat.

UMUM 
MAKANAN NYAHHIDRAT

Makanan nyahhidrat ialah makanan yang

telah diawet dengan cara pengeringan.

Menambah air kepada makanan demikian

menjadikannya sedia untuk dimakan atau dimasak.

Susu kering dan keluaran tenusu, sup, kopi, teh,

rempah-ratus, gelatin, campuran pencuci mulut,

dan makaroni dijual di kedai. Makanan nyahhidrat

lain yang biasa didapati termasuk yis, keju, dan

keluaran telur.

UMUM 
SULFUR

Sulfur ialah unsur kimia bukan logam, berwarna

kuning yang didapati di banyak bahagian di dunia.

Simbol kimia bagi sulfur ialah S. Ia telah digunakan

untuk pelbagai tujuan selama beratus-ratus tahun.

Orang Yunani dan Rom purba menggunakan sulfur

sebagai pencuci, peluntur, dan ubat. Unsur ini

kemudiannya menjadi penting sebagai satu daripada

bahan utama dalam serbuk letupan. Hari ini, sulfur

digunakan dalam pelbagai keluaran dan proses

industri.

UMUM 
NANAS

Nanas ialah tumbuhan tropika yang terkenal

kerana buahnya yang berjus dan berbau harum.

Barangkali ia mendapat namanya pineapple dalam

bahasa Inggeris kerana buahnya kelihatan seperti

sebiji kon pain yang besar. Ramai orang suka

meminum jus nanas dan memakan buahnya sebagai

pencuci mulut atau dalam salad buah-buahan.

Thailand menanam lebih banyak nanas daripada

mana-mana negara lain. Petani di sana

mengeluarkan lebih kurang satu per empat

daripada nanas di dunia.

UMUM 
TAIM

Taim ialah nama sekumpulan pudina rimbun,

berbau harum yang berasal dari kawasan

Mediterranean. Orang Yunani purba menggunakan

taim sebagai dupa di kuil. Taim mempunyai rasa

pahit yang menjadikannya perisa yang popular

dalam masakan daging dan sos. Thymol, iaitu ubat

antiseptik, dibuat daripada minyak yang diekstrak

daripada taim. Ubat ini digunakan dalam cecair

pencuci mulut dan ubat batuk.

UMUM 
POTASY

Potasy ialah nama komersial bagi sekumpulan

garam yang mengandungi unsur kalium. Jenis

potasy yang paling penting ialah kalium klorida

(KCl), yang digunakan terutamanya untuk membuat

baja. Kira-kira 95 peratus daripada potasy yang

diproses di seluruh dunia ditapis menjadi baja.

Potasy juga digunakan dalam pembuatan sabun

dan bahan pencuci, kaca, seramik, tekstil,

pencelup, bahan kimia, dan ubat.

UMUM 
SUP SARANG BURUNG

Sup sarang burung ialah makanan orang Cina

yang terkenal. Sup luar biasa ini dibuat daripada

sarang burung swiflet, iaitu burung tertentu di Asia

Tenggara yang tergolong dalam famili burung

layang-layang. Sarang burung ini dikukuhkan

dengan air liur yang telah keras daripada burung

swiflet jantan. Apabila dimasak, sarang burung ini

menjadi kenyal yang menjadikan tekstur sup

kelihatan menarik. Rasa sup datangnya

terutamanya daripada jenis air rebusan sarang

burung dimasak. Dalam jenis sup sarang burung

yang terkenal, sarangnya dimasak dalam air

rebusan ayam pekat yang dicampurkan dengan

ayam lembut (putih telur yang dipukul hingga naik

dan ayam dicincang halus). Lain-lain jenis sup

sarang burung termasuk sup masin yang dihidang

sebagai pembuka selera dan sup pencuci mulut

yang manis yang dibuat dengan tembikai.

UMUM 

Kembali ke atas