Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : sj tumbuhan (pokok kecil); jenis-jenis­nya: ~ emas, ~ hutan, ~ merah, dll; ~ mas = ~ perak sj tumbuhan (pokok kecil), adal-adal, daun segenting, puring (Jw), Codiaeum variegatum. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : nama sj pokok yg ditanam utk perhiasan, Codiaeum spp.. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata puding I


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PUDING

Puding ialah sekumpulan pokok renek tropika,

malar hijau yang tergolong dalam famili <i> spurg i> e.

Terdapat kira-kira 15 spesies. Puding berasal dari

Asia Tenggara dan Pasifik. Ia ditanam kerana

daunnya yang berwarna-warni. Daunnya sepanjang

10 sentimeter hingga 15 sentimeter, berbentuk

tombak, atau terbahagi menjadi cuping. Ia

mungkin berbintik-bintik, bercarik-carik atau

berbelang-belang berwarna kuning, putih, hijau,

samar, dan merah. Corak daunnya berbeza-beza

daripada satu daun kepada daun lain pada pokok

yang sama.

UMUM 
SAGU

Sagu ialah kanji yang didapati di bahagian tengah

yang mampung atau empulur, daripada pelbagai

pokok palma tropika. Sejenis tepung, yang dikenali

sebagai tepung sagu, dibuat daripada sagu. Bekalan

terbesar sagu datang dari Hindia Timur. Banyak sagu

dihantar ke Eropah dan Amerika Utara untuk tujuan

masakan komersial. Tepung sagu digunakan

kebanyakannya untuk membuat puding dan sebagai

pemekat sup. Tepungnya berkhasiat dan mudah

dihadam. Sagu adalah salah satu daripada makanan

utama orang Hindia Timur.

UMUM 
FARID M. ONN

FARID M. ONN (1939 -          ), ahli bahasa. Dia lahir pada 7 Mei 1939 di batu pahat, Johor. Dia mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Pintas Raya, Batu Pahat (1946), Sekolah Melayu Pintas Puding, Batu Pahat (1948), Sekolah Melayu bandar Kluang (1949) dan Sekolah  Melayu Tanjung Semberung (1950). Pada tahun  1951, dia melanjutkan pelajarannya ke Singapura, iaitu di Sekolah Melayu Geylang dan kemudian di Tanjung Rhu English Primary School hingga tamat pada tahun 1954. Farid memperoleh pendidikan menengah di Raffles Institution, Singapura hingga lulus Cambridge School Certificate (1958) dan Higher School Certificate (1960).

BAHASATokoh
TEPUNG JAGUNG

Tepung jagung ialah tepung halus putih yang

dibuat dengan mengisar dan menapis butir jagung.

Ia dibuat daripada jagung yang telah dibuang

bahagian yang mengeluarkan biji benih yang

dinamakan <i> germa i>. Jagung dikisar dalam proses

yang dikenali sebagai <i> kisaran basah. i>Selepas

dibuang protein jagung, tepung jagung yang

tertinggal dikeringkan dalam ketuhar. Oleh kerana

hanya 10 peratus lembapan yang masih ada dalam

tepung jagung selepas dikeringkan, tepung jagung

biasanya dicampurkan dengan makanan lain untuk

melindunginya daripada lembapan. Pembuat

menggunakan tepung jagung dalam keluaran

berbakar, serbuk penaik, gula-gula dan kuah salad.

Tukang masak menggunakannya untuk

memekatkan kuah dan puding. Pembuat juga

menggunakan tepung jagung dalam bahan

letupan, cat, dan tekstil. Lihat juga Jagung (Industri

pengilangan basah).

UMUM 

Kembali ke atas