Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : barangkali; agaknya: Kalau ~ dpt dikerjakan, kerjakanlah. ~ hari ini saya tidak dpt datang. ~ akan berhasil juga usaha kita ini. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rasa
1. Dalam konteks pelbagai rasa
bersinonim dengan manis, masam, masin, pahit, tawar, payau, pedas, maung, hambar, kelat,
(adjektif:)

2. Bersinonim dengan fikir
( kira, ingat, agak, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : rasanya, rasa-rasanya, berasa, merasai, merasakan, terasa, perasaan, berperasaan, perasa, berperasa,

Puisi
 

Rasa nak nangguk rasanya tidak,
     Hilir rakit airlah bah;
Rasa nak masuk rasanya tidak,
     Takutlah tidur adik berubah.


Lihat selanjutnya...(40)
Peribahasa

Tebu takkan pahit rasanya.

Bermaksud :

Orang yang sungguh-sungguh baik tidak akan berkelakuan jahat.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SWEDE

Swede ialah tumbuhan yang akarnya boleh

dimakan yang rasanya seperti lobak putih. Ia juga

dinamakan rutabaga dan lobak putih Rusia. Swede

lebih keras daripada lobak putih, dan biasanya

dituai pada akhir tahun. Akarnya yang berwarna

kuning kaya dengan vitamin dan mineral. Ia

dimakan rebus atau dibakar. Daunnya yang

berwarna hijau-biru juga boleh dimakan.

Pengelasan saintifik. Swede tergolong dalam famili

mustard, Cruciferae (Brassicaceae). Ia adalah Brassica

napobrassica.

UMUM 
KUBIS BRUSSELS

Kubis Brussels ialah sayur yang rasanya seperti

rasa kubis. Ia berkaitan dengan kubis dan kubis

bunga, dan dimasak sebagai makanan.

UMUM 
SAGEBRUSH

Sagebrush ialah pokok renek yang terkenal kerana

baunya yang harum dan rasanya yang pahit. Ia

tumbuh di dataran kering di bahagian barat Amerika

Syarikat. Tumbuhan ini boleh tumbuh setinggi 0.5

hingga 4 meter dan mempunyai batang yang lurus

keras. Daunnya kecil dan tumbuh rapat-rapat.

Bunganya tumbuh di bahagian atas batang dan

berwarna kuning atau putih. Setiap bunga

mempunyai banyak bunga kecil yang dikenali

sebagai floret .

UMUM 
RASA

Rasa ialah deria yang penting pada manusia dan

banyak haiwan. Rasa makanan membantu

menentukan apa dan berapa banyak yang kita

makan. Kita boleh menolak makanan yang rasanya

tidak disukai dan akibatnya diet kita mungkin tidak

seimbang. Deria rasa kita dipengaruhi oleh bau

benda. Apabila kita mendapat selesema dan

hidung kita tersumbat, sesetengah makanan

mungkin sama rasanya (lihat Bau ). Makanan

hendaklah lembap untuk dirasa. Jika lidah dan

makanan adalah kering, makanan tidak mempunyai

rasa.

UMUM 
NEKTARIN

Nektarin ialah sejenis pic yang berkulit licin.

Nektarin biasanya berwarna kuning kemerahan

yang lebih pekat daripada pic, dan rasanya lebih

manis sedikit. Pic dan nektarin kedua-duanya

tergolong dalam spesies yang sama dan berasal

dari China kira-kira 2500 tahun yang lalu. Seperti

pic, nektarin, terutamanya ditanam di tempat yang

beriklim Mediterranean. Ia juga boleh ditanam

jauh ke utara di kawasan yang teduh. Di tanah yang

kurang subur, tanaman ini mungkin dicantumkan

dengan stok akar yang lebih tahan lasak seperti

kacukan pic/badam baka kacukan.

Pengelasan saintifik. Nektarin tergolong dalam

spesies pic Prunus persica . Ia adalah P. persica var .

nectarina .

Lihat juga Pic.

UMUM 
TEMBIKAI WANGI

Tembikai wangi ialah jenis tembikai yang ditanam.

Kulit tembikai wangi mempunyai corak serabut bak

jaring dan isinya berwarna jingga, rasanya manis dan

berbau wangi. Tembikai wangi ditanam dengan

meluas, terutamanya di Amerika Syarikat.

Empulur kuning tembikai wangi adalah sumber

penting vitamin A dan C. Tembikai ini terdiri

daripada lebih kurang 90 peratus air, sembilan

peratus karbohidrat dan satu peratus protein.

Mungkin tembikai wangi mula ditanam di India.

Tetapi, sejak awal lagi orang Mesir juga

menanamnya dan tembikai wangi dimakan oleh

orang Yunani dan Rom.

UMUM 
SUKUN

Sukun ialah buah tropika asli bagi kepulauan

Pasifik. Ia mendapat namanya kerana isinya berkanji

dan boleh dimakan, yang bagi sesetengah orang

rasanya seperti roti.

UMUM 
REMPAH

Rempah ialah nama yang diberi kepada perasa

makanan yang dibuat daripada tumbuhan. Rempah

mempunyai rasa dan bau yang kuat. Sesetengah

rempah dinilai kerana rasanya, dan yang lain

kerana baunya. Manusia di seluruh dunia

menambah rasa makanan dengan rempah. Rempah

biasa termasuk lada hitam, buah pala, cengkih,

halia, allspice, mace, mustard, dan kayu manis.

UMUM 
MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun ialah minyak yang wangi, boleh

dimakan, yang dibuat daripada buah zaitun. Ia

digunakan terutamanya sebagai kuah salad dan

sebagai minyak masak. Rasanya berbeza-beza,

daripada rasa manis hingga rasa hambar dan terdiri

daripada hampir keseluruhannya lemak tepu (lihat

Lemak). Kebanyakan minyak zaitun berwarna kuning

kehijauan cerah.

UMUM 
LIKUORIS

Likuoris ialah herba yang mengandungi perisa

serta sebatian berguna bagi kegunaan perubatan.

Perisanya terdapat pada akar dan rizom herba yang

panjang serta manis rasanya. Akar dan rizomnya

mengandungi sebatian, yang dikenali glisirizin,

kira-kira 50 kali lebih manis daripada gula. Likuoris

adalah tumbuhan saka, iaitu ia hidup lebih

daripada satu musim pertumbuhan.

UMUM 
12

Kembali ke atas