SWEDE | Swede ialah tumbuhan yang akarnya boleh dimakan yang rasanya seperti lobak putih. Ia juga dinamakan rutabaga dan lobak putih Rusia. Swede lebih keras daripada lobak putih, dan biasanya dituai pada akhir tahun. Akarnya yang berwarna kuning kaya dengan vitamin dan mineral. Ia dimakan rebus atau dibakar. Daunnya yang berwarna hijau-biru juga boleh dimakan. Pengelasan saintifik. Swede tergolong dalam famili mustard, Cruciferae (Brassicaceae). Ia adalah Brassica napobrassica. | UMUM | |
KUBIS BRUSSELS | Kubis Brussels ialah sayur yang rasanya seperti rasa kubis. Ia berkaitan dengan kubis dan kubis bunga, dan dimasak sebagai makanan. | UMUM | |
SAGEBRUSH | Sagebrush ialah pokok renek yang terkenal kerana baunya yang harum dan rasanya yang pahit. Ia tumbuh di dataran kering di bahagian barat Amerika Syarikat. Tumbuhan ini boleh tumbuh setinggi 0.5 hingga 4 meter dan mempunyai batang yang lurus keras. Daunnya kecil dan tumbuh rapat-rapat. Bunganya tumbuh di bahagian atas batang dan berwarna kuning atau putih. Setiap bunga mempunyai banyak bunga kecil yang dikenali sebagai floret . | UMUM | |
RASA | Rasa ialah deria yang penting pada manusia dan banyak haiwan. Rasa makanan membantu menentukan apa dan berapa banyak yang kita makan. Kita boleh menolak makanan yang rasanya tidak disukai dan akibatnya diet kita mungkin tidak seimbang. Deria rasa kita dipengaruhi oleh bau benda. Apabila kita mendapat selesema dan hidung kita tersumbat, sesetengah makanan mungkin sama rasanya (lihat Bau ). Makanan hendaklah lembap untuk dirasa. Jika lidah dan makanan adalah kering, makanan tidak mempunyai rasa. | UMUM | |
NEKTARIN | Nektarin ialah sejenis pic yang berkulit licin. Nektarin biasanya berwarna kuning kemerahan yang lebih pekat daripada pic, dan rasanya lebih manis sedikit. Pic dan nektarin kedua-duanya tergolong dalam spesies yang sama dan berasal dari China kira-kira 2500 tahun yang lalu. Seperti pic, nektarin, terutamanya ditanam di tempat yang beriklim Mediterranean. Ia juga boleh ditanam jauh ke utara di kawasan yang teduh. Di tanah yang kurang subur, tanaman ini mungkin dicantumkan dengan stok akar yang lebih tahan lasak seperti kacukan pic/badam baka kacukan. Pengelasan saintifik. Nektarin tergolong dalam spesies pic Prunus persica . Ia adalah P. persica var . nectarina . Lihat juga Pic. | UMUM | |
TEMBIKAI WANGI | Tembikai wangi ialah jenis tembikai yang ditanam. Kulit tembikai wangi mempunyai corak serabut bak jaring dan isinya berwarna jingga, rasanya manis dan berbau wangi. Tembikai wangi ditanam dengan meluas, terutamanya di Amerika Syarikat. Empulur kuning tembikai wangi adalah sumber penting vitamin A dan C. Tembikai ini terdiri daripada lebih kurang 90 peratus air, sembilan peratus karbohidrat dan satu peratus protein. Mungkin tembikai wangi mula ditanam di India. Tetapi, sejak awal lagi orang Mesir juga menanamnya dan tembikai wangi dimakan oleh orang Yunani dan Rom. | UMUM | |
SUKUN | Sukun ialah buah tropika asli bagi kepulauan Pasifik. Ia mendapat namanya kerana isinya berkanji dan boleh dimakan, yang bagi sesetengah orang rasanya seperti roti. | UMUM | |
REMPAH | Rempah ialah nama yang diberi kepada perasa makanan yang dibuat daripada tumbuhan. Rempah mempunyai rasa dan bau yang kuat. Sesetengah rempah dinilai kerana rasanya, dan yang lain kerana baunya. Manusia di seluruh dunia menambah rasa makanan dengan rempah. Rempah biasa termasuk lada hitam, buah pala, cengkih, halia, allspice, mace, mustard, dan kayu manis. | UMUM | |
MINYAK ZAITUN | Minyak zaitun ialah minyak yang wangi, boleh dimakan, yang dibuat daripada buah zaitun. Ia digunakan terutamanya sebagai kuah salad dan sebagai minyak masak. Rasanya berbeza-beza, daripada rasa manis hingga rasa hambar dan terdiri daripada hampir keseluruhannya lemak tepu (lihat Lemak). Kebanyakan minyak zaitun berwarna kuning kehijauan cerah. | UMUM | |
LIKUORIS | Likuoris ialah herba yang mengandungi perisa serta sebatian berguna bagi kegunaan perubatan. Perisanya terdapat pada akar dan rizom herba yang panjang serta manis rasanya. Akar dan rizomnya mengandungi sebatian, yang dikenali glisirizin, kira-kira 50 kali lebih manis daripada gula. Likuoris adalah tumbuhan saka, iaitu ia hidup lebih daripada satu musim pertumbuhan. | UMUM | |