REMPAH | Rempah ialah nama yang diberi kepada perasa makanan yang dibuat daripada tumbuhan. Rempah mempunyai rasa dan bau yang kuat. Sesetengah rempah dinilai kerana rasanya, dan yang lain kerana baunya. Manusia di seluruh dunia menambah rasa makanan dengan rempah. Rempah biasa termasuk lada hitam, buah pala, cengkih, halia, allspice, mace, mustard, dan kayu manis. | UMUM | |
KEPULAUAN REMPAH | | UMUM | |
ALLSPICE | Allspice ialah sejenis rempah berperisa menyamai gabungan kayu manis, cengkih, dan buah pala. Allspice kadangkala dinamai <I>lada Jamaica I>atau <I>pimento I>. Ia diperoleh daripada buah beri yang belum matang daripada pokok pimento. | UMUM | |
KAYU MANIS | Kayu manis ialah rempah popular yang digunakan dalam masakan dan untuk memperasa gula-gula dan jeruk. Ia diperoleh daripada bahagian dalam kulit pokok kayu manis. | UMUM | |
PIMENTO | Pimento ialah nama yang popular bagi pokok malar hijau yang kecil dalam famili mirtel. Rempah yang dikenali sebagai allspice, lada Jamaica , atau pimento berasal daripada pokok ini. Pimento yang berwarna merah, berisi tebal yang digunakan untuk diisi ke dalam buah zaitun hijau bukan berasal daripada pokok pimento. Perasa ini adalah buah daripada tumbuhan yang dikenali sebagai Lada Benggala. | UMUM | |
KARI | Kari ialah gulai yang dibuat daripada telur, ikan, daging, atau sayur-sayuran yang dimasak bersama rempah ratus. | UMUM | |
PALA | Pala ialah pokok tropika yang ditanam secara komersial bagi mendapatkan rempah yang dihasilkan. | UMUM | |
OTAK-OTAK | OTAK-OTAK, sejenis lauk yang dibuat daripada isi ikan atau udang yang dicampur dengan kelapa, rempah-rempah dan herba, dibungkus dalam daun kelapa dan dipanggang. Ada dua cara membuat otak-otak. Di utara Semenanjung Malaysia, ketulan isi ikan seperti ikan tenggiri dibungkus di dalam daun pisang dan dikukus. Ikan itu dicampur dengan santan, daun-daun herba, tempah dan kadang-kadang telur. | BUDAYA | Makanan |
SATE | SATE, makanan tradisional yang diperbuat daripada daging, ayam atau perut lembu yang dipotong kecil-kecil, dicucuk ke lidi dan dipanggang. Sate dimakan dengan kuah yang dimasak daripada kacang tanah bercampur cili, rempah-rempah, gula dan asam. | BUDAYA | Makanan |
MAKANAN NYAHHIDRAT | Makanan nyahhidrat ialah makanan yang telah diawet dengan cara pengeringan. Menambah air kepada makanan demikian menjadikannya sedia untuk dimakan atau dimasak. Susu kering dan keluaran tenusu, sup, kopi, teh, rempah-ratus, gelatin, campuran pencuci mulut, dan makaroni dijual di kedai. Makanan nyahhidrat lain yang biasa didapati termasuk yis, keju, dan keluaran telur. | UMUM | |