Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : bahan perisa makanan yg terdiri drpd kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
rempah
Rujuk :ramu, ramuan,

Puisi
 

Sayang tekukur digulai lemak,
     Rempah-rempah dari Jawa;
Biar lumpur jalan semak,
     Rebah-rimpah kumari juga.


Lihat selanjutnya...(4)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
REMPAH

Rempah ialah nama yang diberi kepada perasa

makanan yang dibuat daripada tumbuhan. Rempah

mempunyai rasa dan bau yang kuat. Sesetengah

rempah dinilai kerana rasanya, dan yang lain

kerana baunya. Manusia di seluruh dunia

menambah rasa makanan dengan rempah. Rempah

biasa termasuk lada hitam, buah pala, cengkih,

halia, allspice, mace, mustard, dan kayu manis.

UMUM 
KEPULAUAN REMPAH UMUM 
ALLSPICE

Allspice ialah sejenis rempah berperisa menyamai

gabungan kayu manis, cengkih, dan buah pala.

Allspice kadangkala dinamai <I>lada Jamaica I>atau

<I>pimento I>. Ia diperoleh daripada buah beri yang

belum matang daripada pokok pimento.

UMUM 
KAYU MANIS

Kayu manis ialah rempah popular yang

digunakan dalam masakan dan untuk memperasa

gula-gula dan jeruk. Ia diperoleh daripada bahagian

dalam kulit pokok kayu manis.

UMUM 
PIMENTO

Pimento ialah nama yang popular bagi pokok

malar hijau yang kecil dalam famili mirtel.

Rempah yang dikenali sebagai allspice, lada

Jamaica , atau pimento berasal daripada pokok ini.

Pimento yang berwarna merah, berisi tebal yang

digunakan untuk diisi ke dalam buah zaitun hijau

bukan berasal daripada pokok pimento. Perasa ini

adalah buah daripada tumbuhan yang dikenali

sebagai Lada Benggala.

UMUM 
KARI

Kari ialah gulai yang dibuat daripada telur, ikan,

daging, atau sayur-sayuran yang dimasak bersama

rempah ratus.

UMUM 
PALA

Pala ialah pokok tropika yang ditanam secara

komersial bagi mendapatkan rempah yang

dihasilkan.

UMUM 
OTAK-OTAK

OTAK-OTAK, sejenis lauk yang dibuat daripada isi ikan atau udang yang dicampur dengan kelapa, rempah-rempah dan herba, dibungkus dalam daun kelapa dan dipanggang. Ada dua cara membuat otak-otak. Di utara Semenanjung Malaysia, ketulan isi ikan seperti ikan tenggiri dibungkus di dalam daun pisang dan dikukus. Ikan itu dicampur dengan santan, daun-daun herba, tempah dan kadang-kadang telur.

BUDAYAMakanan
SATE

SATE, makanan tradisional yang diperbuat daripada daging, ayam atau perut lembu yang dipotong kecil-kecil, dicucuk ke lidi dan dipanggang.  Sate dimakan dengan kuah yang dimasak daripada kacang tanah bercampur cili, rempah-rempah, gula dan asam.

BUDAYAMakanan
MAKANAN NYAHHIDRAT

Makanan nyahhidrat ialah makanan yang

telah diawet dengan cara pengeringan.

Menambah air kepada makanan demikian

menjadikannya sedia untuk dimakan atau dimasak.

Susu kering dan keluaran tenusu, sup, kopi, teh,

rempah-ratus, gelatin, campuran pencuci mulut,

dan makaroni dijual di kedai. Makanan nyahhidrat

lain yang biasa didapati termasuk yis, keju, dan

keluaran telur.

UMUM 
123

Kembali ke atas