SELADA | Selada ialah sayur yang popular yang digunakan terutamanya untuk membuat salad. Biasanya selada dimakan segar dan tidak dimasak. Selada adalah sebahagian daripada banyak diet untuk mengawal berat badan kerana ia mengandungi sedikit kalori dan membekalkan kalsium, besi dan vitamin A. Kebanyakan jenis selada mempunyai daun yang besar berwarna hijau dan tumbuh rapat ke tanah pada batang yang sangat pendek. Selada adalah tanaman ladang yang penting di banyak kawasan di dunia, dan pekebun rumah menanam beberapa jenis selada. Perladangan selada mungkin bermula di Parsi seawal tahun 550 S.M. | UMUM | |
TARRAGON | Tarragon ialah tumbuhan yang mengeluarkan daun yang digunakan untuk perasa daging, sayur-sayuran, sos, kuah salad, cuka, dan minyak masak. Ia berasal dari selatan Eropah. Tarragon adalah tumbuhan rimbun yang daunnya licin dan halus. Tarragon tumbuh setinggi kira-kira 150 sentimeter di kawasan yang panas dan kering. Pengelasan saintifik. Tarragon tergolong dalam famili Compositae (Asteraceae), adalah Artemisia dracunculus . | UMUM | |
SADERI | Saderi ialah sayur yang popular yang berkaitan dengan lobak merah dan parsli. Ia dimakan mentah dalam salad atau dengan pencecah. Ia juga digunakan dalam sup dan sebagai hiasan bagi makanan lain. | UMUM | |
MINYAK JAGUNG | Minyak jagung ialah minyak yang dibuat daripada isirung jagung. Ia digunakan terutamanya sebagai minyak masak dan minyak salad, dan dalam keluaran makanan seperti marjerin dan kerepek kentang. Minyak jagung yang ditapis berwarna kuning pucat. | UMUM | |
MINYAK ZAITUN | Minyak zaitun ialah minyak yang wangi, boleh dimakan, yang dibuat daripada buah zaitun. Ia digunakan terutamanya sebagai kuah salad dan sebagai minyak masak. Rasanya berbeza-beza, daripada rasa manis hingga rasa hambar dan terdiri daripada hampir keseluruhannya lemak tepu (lihat Lemak). Kebanyakan minyak zaitun berwarna kuning kehijauan cerah. | UMUM | |
MUSTARD | Mustard ialah nama satu famili tumbuhan tahunan, berdaun yang tumbuh di kawasan sederhana. Serbuk yang dibuat daripada biji jenis mustard tertentu digunakan dalam kuah salad, untuk memperasa daging, dan untuk menyediakan acar dan sesetengah jenis ikan. | UMUM | |
KRES | Kres adalah mana-mana satu daripada tiga tumbuhan hijau dalam famili mustard. Ia digunakan dalam salad dan untuk menghiasi daging. | UMUM | |
MINYAK BIJI KAPAS | Minyak biji kapas ialah minyak yang boleh dimakan, yang diperbuat daripada biji kapas. Ia digunakan terutamanya untuk membuat masak lelemak dan marjerin, dan sebagai minyak masak dan minyak salad. | UMUM | |
MEMASAK | Memasak ialah menyediakan makanan untuk dimakan. Memasak menjadikan makanan kelihatan lebih menyelerakan dan mudah dihadam. Kebanyakan proses memasak melibatkan pemanasan makanan. Namun, ada juga makanan yang tidak perlu dimasak seperti sandwic dan salad. Ramai orang suka memasak untuk mengisi masa lapang. | UMUM | |
SAYUR | Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun, akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain sayur dan herba yang ditanam dimakan di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100 jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata dunia. | UMUM | |