Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.ra.pan] | سارڤن

Definisi : 1. alas, lapik, lapisan; 2. a) makanan pagi (sbg alas perut); b) makan pagi; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ra.pan] | سارڤن

Definisi : 1 makanan yg dimakan pd waktu pagi utk mengalas perut. 2 makan pagi. 3 sesuatu yg dibuat alas atau lapik. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sarap2
Kata Terbitan : menyarap, sarapan,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MIL OAT

Mil oat ialah keluaran makanan yang dibuat

daripada oat. Ia biasanya dimakan sebagai bijirin

sarapan yang dimasak yang dinamakan bubur. Mil

oat dibuat dengan membuang sekam luar isirung

oat. Groat atau bahagian dalam isirung, dilecek

untuk menanggalkan kulit luarnya. Kemudian, ia

dikukus sebahagiannya masak, dan digelek untuk

membentuk emping. Mil oat segera dimasak,

didapati apabila groat dipotong menjadi kepingan

yang lebih kecil sebelum digelek menjadi emping.

Mil oat adalah sumber vitamin B dan zat besi

yang baik. Satu cawan (240 gram) bubur mil oat

mengandungi kira-kira 23 gram karbohidrat, lima

gram protein, dua gram lemak. Satu cawan terdiri

daripada kira-kira 85 peratus air dan mempunyai

130 kalori.

UMUM 
OAT

Oat ialah tanaman bijirin yang penting. Peladang

menanam oat terutamanya sebagai makanan

haiwan ternakan, tetapi oat juga membekalkan

makanan yang berzat kepada manusia. Biji pokok

oat diproses dan digunakan dalam makanan

seperti makanan oat, kek oat, biskut, dan bijirin

sarapan yang sedia dimakan.

UMUM 

Kembali ke atas