Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.yu.ran] | سايورن

Definisi : ber-macam-macam (berjenis-jenis) sayur: biarlah hamba randaukan dahulu ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.yu.ran] | سايورن

Definisi : bermacam-macam jenis sayur. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sayuran


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SAYURANTumbuhanPERTANIANFlora dan Fauna
PERKEBUNAN PASARAN

Perkebunan pasaran ialah penanaman sayur-

sayuran atau buah-buahan, atau kedua-duanya,

untuk dipasarkan. Kebun pasaran biasanya terdiri

daripada petak tanah yang besar, dengan kawasan

yang diuntukkan untuk sayur-sayuran yang berbeza.

Kebun pasaran membekalkan hasil yang segar

kepada orang ramai yang tinggal di bandar besar di

seluruh dunia. Pembaikan dalam pengangkutan dan

penggunaan penyejukan bagi mengekalkan

kesegaran sayur-sayuran dan buah-buahan, telah

mengurangkan pergantungan penduduk bandar

pada hasil tanaman tempatan. Banyak kebun pasaran

moden merupakan perniagaan besar, yang

membekalkan banyak kuantiti tanaman seperti salad

atau tomato.

UMUM 
TARRAGON

Tarragon ialah tumbuhan yang mengeluarkan

daun yang digunakan untuk perasa daging, sayur-sayuran,

sos, kuah salad, cuka, dan minyak masak.

Ia berasal dari selatan Eropah. Tarragon adalah

tumbuhan rimbun yang daunnya licin dan halus.

Tarragon tumbuh setinggi kira-kira 150 sentimeter

di kawasan yang panas dan kering.

Pengelasan saintifik. Tarragon tergolong dalam

famili Compositae (Asteraceae), adalah Artemisia

dracunculus .

UMUM 
ASID OKSALIK

Asid oksalik ialah asid organik kuat yang

didapati dalam banyak sayur-sayuran dan

tumbuhan lain. Ia banyak wujud sebagai garam

kalium dalam sap of dock dan tumbuhan lain

dalam kumpulan tumbuhan oksalis dan rumeks.

UMUM 
KARI

Kari ialah gulai yang dibuat daripada telur, ikan,

daging, atau sayur-sayuran yang dimasak bersama

rempah ratus.

UMUM 
AISKRIM

Aiskrim ialah makanan beku yang popular.

Secara tradisional, ia dibuat daripada produk susu,

gula, dan air. Tetapi di beberapa buah negeri,

minyak sayur-sayuran seperti minyak sawit, minyak

kelapa, minyak kacang, dan minyak biji sesawi,

boleh digunakan sebagai ganti lemak tenusu.

UMUM 
MARJERIN

Marjerin ialah makanan menyerupai mentega

yang dibuat daripada minyak sayur-sayuran atau

lemak haiwan atau daripada kedua-duanya sekali.

UMUMUmum
PEMPROSESAN HILIRANProses yang melibatkan semua proses pasca penghasilan seperti penuaian, pemencilan, penulenan, pengawetan, dan pembungkusan produk. Terdapat juga industri produk biologi yang tidak melibatkan penghasilan produk, contohnya pemprosesan dan pengawetan buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, dan daging. Oleh itu, produk tersebut hanya perlu melalui proses hiliran seperti pengetinan atau pemprosesan kepada produk tambah nilai yang lain.KEJURUTERAANProses/Tindak Balas
MAKANAN SEJUK BEKUMakanan sejuk beku. Penyejukbekuan ialah

satu daripada cara yang terbaik untuk mengawet

makanan. Syarikat pemproses makanan

menyejukbekukan makanan seperti makanan

panggang, jus oren, daging, piza, sayur-sayuran

dan makanan pramasak lengkap. Ramai orang

menyejukbekukan makanan di rumah.

Penyejukbekuan mengawet makanan dengan

mencegah pertumbuhan mikrob yang merosakkan

makanan dan dengan melambatkan tindak balas

kimia perosak makanan. Semua makanan sejuk

beku hendaklah disimpan pada suhu –18°C atau di

bawah suhu ini.

UMUM 
REPUT

Reput ialah gejala bagi banyak penyakit tumbuhan

apabila tumbuhan reput. Penyakit reput disebabkan

oleh bakteria atau kulat yang menjangkiti tumbuhan

dan membunuh selnya. Reput cepat memusnahkan

buah dan sayur-sayuran, tetapi penanam membantu

mencegahnya dengan menyembur tumbuhan

dengan racun serangga.

UMUM 
1234

Kembali ke atas