SUSU PEKAT | Susu pekat ialah susu yang telah dipasteurkan dan dipekatkan. Ia dibuat dengan menyejatkan air daripada susu untuk mengurangkan isi padu susu sebanyak setengah susu. Susu ini tidak disteril, dan mesti disimpan dalam peti sejuk untuk mencegahnya daripada rosak. Susu pekat adalah sumber protein, kalsium, dan vitamin B2 yang baik. | UMUM | |
SUSU SEJAT | Susu sejat ialah susu manis penuh yang kirakira 60 peratus airnya telah dikeluarkan. Susu sejat disediakan dengan memanaskan susu penuh pasteur homogen dalam tangki vakum untuk menyejatkan airnya. Susu ini kemudiannya ditinkan, dikedapkan dan serta-merta disteril dengan haba. Tidak seperti susu pekat, susu sejat tidak ditambah dengan gula untuk mengawetnya, tetapi vitamin D sering ditambah untuk pemakanan. John Meyenberg, pereka berbangsa Switzerland, menerima paten pada tahun 1884 kerana pertama kali berjaya mencipta kaedah memekatkan susu tanpa menambah gula. Lihat juga Susu. | UMUM | |
TENUSU | Tenusu ialah satu cabang pertanian yang berkaitan dengan pengeluaran susu, mentega, susu sejat, aiskrim, keju, dan keluaran susu kering. Penjagaan dan penternakan lembu tenusu juga termasuk dalam cabang pertanian ini. Tenusu diusahakan di kebanyakan negara. Denmark, Perancis, Itali, New Zealand, dan Switzerland merupakan negara yang terkenal dengan keluaran tenusu. | UMUM | |
SUSU MENTEGA | Susu mentega ialah cecair putih yang tinggal selepas krim digodak untuk dibuat mentega. Susu mentega asli manis dibuat daripada krim segar yang telah disejukkan dan digodak. Susu mentega asli masam dibuat daripada krim yang telah dimasamkan dengan menambah bakteria penghasil asid laktik, yang dinamakan pemula. Susu mentega asli tidak tahan disimpan sebagai minuman segar. Tetapi susu mentega asli manis kadangkala dikeringkan menjadi serbuk dan digunakan secara komersial dalam memasak, membakar dan membuat aiskrim. | UMUM | |
YOGURT | Yogurt ialah produk tenusu yang dihasilkan daripada fermentasi susu oleh bakteria. Ia merupakan kasein (sejenis protein dalam susu) separa pepejal yang terbentuk daripada tindakan bakteria asid laktik tertentu terhadap campuran pepejal susu tanpa lemak, lemak susu, gula dan agen penstabil. | PEMAKANAN | Sifat/Keadaan |
SUSU | Susu, makanan paling berkhasiat dan minuman kegemaran ramai di seluruh dunia. Susu mengandungi hampir semua nutrien (bahan berkhasiat) yang diperlukan oleh manusia untuk tumbesaran dan kesihatan. Ini kerana susu mengandungi kandungan nutrien yang sangat tinggi dan membolehkannya berfungsi sebagai sebuah pasukan untuk membantu mengekalkan kekuatan dan kesihatan tubuh. | UMUM | |
MESIN PEMERUSUAN | Mesin pemerusuan atau mesin pemerah susu ialah alat untuk memerah susu lembu. Kebanyakan ladang tenusu memerah susu lembu dengan mesin ini, dan tidak dengan tangan. Mesin ini mengurangkan kos, kerana ia mengurangkan jumlah pekerja yang diperlukan untuk memerah susu. Ia juga menjadikan susu sentiasa bersih. | UMUM | |
DAKWAT LIMUNAN | Dakwat limunan ialah sejenis cecair yang digunakan untuk tujuan komunikasi sulit. Tulisan limunan dibentuk dengan menggunakan haba atau bahan kimia. Susu, dadih susu, larutan gula, atau sebarang jus sayur-sayuran yang tidak berwarna boleh dijadikan dakwat limunan. Cecair-cecair ini berwarna coklat apabila didedahkan kepada haba yang sederhana kuatnya agar tidak merosakkan kertas. | UMUM | |
GANTEH SUSU | GANTEH SUSU, makanan tradisional yang diperbuat daripada susu kerbau. Ganteh susu terdapat dalam bentuk likat atau kepingan. | BUDAYA | Konsep |
KUMIS | Kumis ialah minuman yang ditapai yang dibuat daripada susu kuda atau susu unta. Perkataan ini juga dieja koumis, koumiss, atau koumyss. Kumis adalah jernih, masam, lut sinar, pekat, dan berbuih seperti soda berkarbonat. | UMUM | |