TIMUN | Timun atau mentimun ialah sayur kebun biasa yang berasal dari selatan Asia, tetapi ditanam sebagai tumbuhan tahunan di banyak bahagian di dunia. Timun mempunyai batang menjalar yang berbulu yang mempunyai banyak sulur paut. Daunnya yang berbentuk segi tiga mungkin mempunyai cuping berbucu tiga. | UMUM | |
TERIPANG | Teripang ialah nama komersial bagi spesies tertentu haiwan laut yang telah dikeringkan yang dinamakan gamat atau timun laut (lihat Gamat ). Teripang juga dinamakan bêche-de-mer . Ia digunakan sebagai makanan di Timur Jauh. Gamat mempunyai badan yang lembut bak cacing. Panjangnya berbeza-beza dari beberapa sentimeter hingga kira-kira 60 sentimeter. Untuk menyediakan spesies yang boleh dimakan, bahagian dalam dibuang dan badannya direbus. Kemudian ia direndam dalam air segar dan disalai atau dijemur dalam panas matahari. Ia menghasilkan bahan bak getah yang digunakan untuk memekatkan dan memperasa sup. Pusat utama industri teripang ialah Ujung Pandang, sebuah pelabuhan di Sulawesi, Indonesia. California di Amerika Syarikat juga mempunyai industri teripang. | UMUM | |
EKINODERMA | Ekinoderma ialah nama umum haiwan laut tertentu yang berkulit tajam. Terdapat lebih kurang 5000 jenis ekinoderma. Tapak sulaiman, tapak sulaiman rapuh, bulu babi, landak laut dan timun laut adalah antara jenis yang paling biasa. | UMUM | |
LAKSA | LAKSA, mi kasar yang diperbuat daripada tepung beras. Laksa yang dicelur, dimakan bersama-sama hirisan timun, ulam, cili, bawang besar dan kuah. Kuah laksa diperbuat daripada isi ikan dan dimasak asam atau lemak | BUDAYA | Konsep |
ULAM | ULAM, daun-daun dan buah-buahan yang dimakan mentah bersama-sama nasi dan sambal belacan. Di Indonesia, ulam disebut ‘lalap’. Daun-daun yang dimakan sebagai ulam seperti ulam raja, pegaga, daun salam, aring-aring dan kaduk. Pucuk betik, bebuas, gajus, putat dan kedondong juga boleh dijadikan ulam. Ulam jenis sayur ada yang dimakan mentah seperti timun, kubis, kacang panjang, kacang botol, cili dan buah-buahan seperti petai, jering, kerdas dan ada yang direbus seperti peria dan terung. | BUDAYA | Makanan |