allergen | alergen | Fizik | Nanoteknologi | Bahan yang apabila dimakan, diminum atau dihidu mudah dikesan oleh sistem imun dan menimbulkan kesan alergi. Alergen digunakan dalam bidang nanoteknologi dengan meluas dalam industri kosmetik, farmaseutikal dan makanan. Namun demikian, bahan aktif tertentu yang diadun dalam nanozarah seperti polikaprolakton dapat mendatangkan alergi kepada manusia dan haiwan. Contohnya, habuk, debu bunga atau bulu haiwan, klorin dan minyak wangi. |
hyposensitization | penghipopekaan | Perubatan | Tiada | 1. Tindakan atau proses mengurangkan kesan-kesan alergen, dengan menyuntik pada satu tempoh, dos alergen yang dinaikkan beransur-ansur, sehingga resistans timbul.,2. Tindakan atau proses untuk menjadi hiposensitif. |
food allergen | alergen makanan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis protein semula jadi dalam makanan yang menyebabkan sistem imun badan mengesannya sebagai bendasing. Imun badan akan menghasilkan antibodi spesifik yang menyebabkan alahan seperti urtikaria, ekzema, hidung berair, asma, bengkak pada muka, mulut dan tekak manakala keadaan yang mengancam nyawa dipanggil kejutan anafilaksis. Contoh alergen makanan ialah susu, telur, ikan, ketam, udang, sotong, badam, walnut, pekan, gandum, kacang tanah dan kacang soya. |
allergent | alergen | Pendidikan | Tiada | Tiada |
allergen | alergen | Sosiologi | Tiada | 1. Bahan yang berupaya menyebabkan alergi atau alahan. 2. Protein terhasil daripada beberapa makanan, bakterium atau debunga, yang digunakan untuk merawat atau menguji alergi. |
allergen | alergen | Perubatan | Tiada | 1. Bahan yang berupaya menyebabkan alergi atau alahan. 2. Protein terhasil daripada beberapa makanan, bakterium atau debunga, yang digunakan untuk merawat atau menguji alergi. |
allergen | alergen | Kimia | Tiada | 1. Bahan yang berupaya menyebabkan alergi atau alahan. 2. Protein terhasil daripada beberapa makanan, bakterium atau debunga, yang digunakan untuk merawat atau menguji alergi. |
allergen | alergen | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Bahan yang berupaya menyebabkan alergi atau alahan. 2. Protein terhasil daripada beberapa makanan, bakterium atau debunga, yang digunakan untuk merawat atau menguji alergi. |
allergen | alergen | Perubatan | Tiada | Bahan yang boleh mencetuskan alahan apabila tersentuh atau memasuki badan seseorang yang sensitif. Contohnya, habuk, debunga, ubat, bisa binatang dan makanan laut. |
allergen | alergen | Biologi | Fisiologi | Sejenis bahan biasanya protein yang mengaruh alergi. |