DNAase protection | perlindungan DNA-ase | Biologi | Genetik | Kaedah menganggar saiz kawasan DNA yang berinteraksi dengan sesuatu protein, seperti saiz kawasan DNA yang diduduki oleh enzim RNA polimerase semasa proses transkripsi. |
nick | takekan | Biologi | Genetik | Pemotongan atau penghadaman ikatan fosfodiester DNA dengan menggunakan enzim DNA-ase I atau sinaran ultralembayung. |
enzyme | enzim | Perubatan | Tiada | Protein yang dihasilkan oleh sel yang bertindak sebagai pemangkin dalam tindak balas biokimia. Berbeza dengan pemangkin yang lain, tindak balas yang dimangkinkan oleh enzim adalah khusus bagi sesuatu substrat. Nama enzim biasanya berakhir dengan �ase. Enzim terbahagi kepada enam kumpulan berdasasrkan jenis tindak balas yang dimangkinkan; kumpulan berkenaan adalah oksidoreduktase, transferase, hidrolase, liase, isomerase dan ligase. |
enzyme | enzim | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Protein yang dihasilkan oleh tisu hidup dalam tumbuhan dan haiwan, yang memangkinkan tindak balas biokimia. Enzim diperlukan untuk hampir keseluruhan aktiviti sel dan memerlukan koenzim untuk berfungsi. Enzim lazimnya dinamakan dengan menambah �ase� di bahagian hujung nama sebatian yang bertindak balas dengannya. |