achene | aken | Biologi | Ekologi | Buah kering berbiji tunggal yang terbentuk daripada satu karpel. Kulit bijinya tidak berpadu dengan perikarpa. Aken tidak mempunyai sebarang liang yang khusus untuk menyebarkan bijinya. Pokok angsana, pterocarpus indicus menghasilkan aken. |
sesame | bijan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | yang bijinya digunakan sebagai hiasan makanan dan menghasilkan minyak yang boleh dimakan. |
candlenut | buah keras | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Rempah yang keras bijinya dan berwarna hitam, yang perlu dipecahkan untuk mendapatkan isinya yang putih yang digunakan sebagai bahan pemekat dan perasa dalam masakan Melayu. |
candlenut | buah keras | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Rempah yang keras bijinya dan berwarna hitam, yang perlu dipecahkan untuk mendapatkan isinya yang putih yang digunakan sebagai bahan pemekat dan perasa dalam masakan Melayu. |
cashew nut | gajus | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buah berbiji di luar yang bijinya digunakan untuk masakan ayam atau sebagai hiasan. |
cashew apple | gajus | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buah berbiji di luar yang bijinya digunakan untuk masakan ayam atau sebagai hiasan. |
cashew apple | gajus | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buah berbiji di luar yang bijinya digunakan untuk masakan ayam atau sebagai hiasan. |
oilseed crop | tanaman bijian minyak | Geografi | Tiada | Tanaman seperti pokok matahari yang bijinya boleh menghasilkan minyak. |
flax | flaks | Kimia | Tiada | Tumbuhan yang batangnya digunakan untuk membuat linen dan bijinya digunakan untuk membuat minyak linsid. |
corn/maze | jagung | Veterinar | Tiada | Sejenis bijirin Zea mays, dalam famili Graminae, yang bijinya menjadi sumber tenaga utama, iaitu sebanyak 12-14 MJ/kg dalam rangsum ternakan. Jagung mempunyai kandungan protein sebanyak 9-11% manakala kadar kandungan lemak sebanyak 3-4%. Bahan makanan ini digunakan dengan meluas sebagai makanan ayam kerana ia mudah dicerna dan mengandungi pigmen xantofil yang memberi warna kekuningan pada kuning telur dan kulit ayam. Bahan ini sesuai untuk pelbagai jenis haiwan dan mempunyai nilai cerna yang melebihi 80%. Bahan makanan ini juga biasanya akan diberi kepada ternakan selepas ia dikisar, digelek atau dimasak seperti bertih. Selain sumber tenaga, jagung juga boleh menghasilkan bahan sampingan lain seperti batang, tongkol dan mil gluten jagung yang digunakan sebagai sumber foraj untuk ternakan ruminan. |