cross-linked starch/cross-bonded starch | kanji ikatan silang | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Kanji yang diubahsuai secara kimia dengan menggunakan reagen seperti fosforus oksiklorida dan asid adipik yang bertindak balas dengan molekul kanji untuk menghasilkan ikatan silang di antara dua rantai molekul kanji. Ikatan silang ini mengubah sifat kanji seperti mengurangkan kelikatan, meningkatkan kestabilan dalam keadaan berasid dan sejuk beku, menambah kerintangan terhadap ricihan serta haba. Kanji ikatan silang amat berguna bagi makanan yang dihabakan untuk tempoh masa yang panjang atau yang terdedah pada ricihan yang tinggi seperti sos spageti dan isian pai tertentu. |
cross covariance | kovarians silang | Fizik | Tiada | Tiada |
cross multiplication | pendaraban silang | Fizik | Tiada | Tiada |
cross flow blower | peniup aliran silang | Fizik | Tiada | Tiada |
cross spectral analysis | analisis spektrum lintang | Fizik | Tiada | Tiada |
cross periodogram | periodogram silang | Fizik | Tiada | Tiada |
cross product | hasil darab silang | Fizik | Tiada | Tiada |
cross section | keratan rentas | Fizik | Tiada | Tiada |
cross section | keratan rentas | Fizik | Tiada | Tiada |
cross-section fission | pembelahan keratan rentas | Fizik | Tiada | Tiada |