buffet meal | hidangan bufet | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Hidangan yang sudah sedia untuk dimakan, yang dihidangkan di meja khas dengan beraneka jenis hidangan dan seseorang bebas untuk memilih makanan yang dihidangkan secara layan diri. |
pouring brand | jenama tersedia | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Jenama minuman yang dihidangkan kepada pelanggan yang tidak meminta minuman jenama pilihan. |
finger food | makanan cekut | Pentadbiran Perniagaan | Penginapan dan Penyajian | Makanan yang dihidangkan dalam bentuk sajian yang mudah diambil atau dipegang dengan hujung jari. |
foodtographer | pemfoto saji | Umum | Tiada | Individu yang merakam gambar makanan yang dihidangkan di restoran, biasanya bertujuan untuk berkongsi gambar di media sosial. |
in-flight feeding | sajian dalam penerbangan | Pelancongan | Tiada | Makanan dan minuman yang dihidangkan di dalam kapal terbang. |
ready-to-eat (food) | sedia makan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahan makanan yang telah siap dimasak dan hanya perlu dihidangkan terus kepada pelanggan sebaik sahaja diterima daripada pembekal. |
stuffed omelette | telur dadar sumbat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Telur dadar yang ditabur bawang, cendawan, keju dan lain-lain sebelum dilipat dan dihidangkan. |
food plating | penataan makanan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Proses menyusun dan menghias makanan dalam pinggan mengikut cara tertentu bagi menyerlahkan persembahan sesuatu jenis makanan sebelum dihidangkan. |
hot holding | pengekalan panas | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Proses mengekalkan makanan yang telah dimasak dalam keadaan panas pada suhu melebihi 63°C sebelum dan semasa dihidangkan kepada pengguna. Pengekalan panas ini boleh dilakukan dengan menggunakan kaedah pemanasan bertingkat, kabinet panas atau plat panas. Makanan yang dimasak dan disimpan pada suhu kurang daripada 63°C hanya boleh bertahan sekitar dua jam. Namun, kaedah pengekalan panas membolehkan makanan yang dimasak dapat bertahan untuk tempoh masa yang lebih lama. Walau bagaimanapun, kualiti makanan akan semakin berkurangan selepas pengekalan panas dibiarkan untuk suatu tempoh masa tertentu. |
liquor liability insurance | insurans liabiliti likuor | insurans | Tiada | Kontrak insurans yang memberi perlindungan kepada tuan punya perniagaan yang menjual minuman keras. Perlindungan ini ialah untuk liabiliti berpunca daripada kemalangan disebabkan oleh pelanggan yang mabuk setelah meminum minuman keras yang dihidangkan atau yang dijual oleh tuan punya kedai tersebut. |