disaccharide biosynthesis | biosintesis disakarida | Kimia | Tiada | Pembentukan sebatian disakarida secara biokimia. |
disaccharide | disakarida | Kimia | Tiada | Kumpulan karbohidrat yang terbentuk daripada dua unit monosakarida melalui penyingkiran satu molekul air. Misalnya, maltosa, C12H22O11, iaitu disakarida yang terdiri daripada dua molekul glukosa C6H12O6. |
sucrose | sukrosa | Kimia | Tiada | Gula disakarida, formula C12H22O11, berbentuk hablur putih, keras, kering, manis, larut di dalam air dan larut sedikit di dalam alkohol. Sukrosa merupakan disakarida yang terbentuk daripada satu unit glukosa dan satu unit fruktosa. Sebatian ini diperoleh daripada tebu dan bit gula. Sukrosa digunakan sebagai pemanis makanan dan minuman, dan untuk membuat sirap, manisan, jem, karamel, dan bahan farmasi. |
maltose | maltosa | Kimia | Biokimia | Disakarida yang terdapat di dalam sesetengah bijian yang sedang bercambah seperti barli dan sebagainya, dan dihasilkan daripada tindak balas enzim amilase ke atas kanji dan glikogen. Bentuk a-nya menghablur sebagai monohidrat dalam bentuk jejarum tanpa warna dan mempunyai takat lebur 102-103oC. Disakarida ini larut di dalam air dan alkohol tetapi tidak larut di dalam eter, boleh terbakar, tidak toksik, dan digunakan dalam pembuatan makanan dan minuman sebagai pemanis, sebagai medium kultur dan sebagai penstabil polisulfida. |
disaccharide | disakarida | Pertanian | Tiada | Tiada |
disaccharide | disakarida | Geologi | Tiada | Kumpulan karbohidrat yang terbentuk daripada dua unit monosakarida melalui penyingkiran satu molekul air. |
disaccharide | disakarida | Perubatan | Tiada | Kumpulan karbohidrat yang terbentuk daripada dua unit monosakarida melalui penyingkiran satu molekul air. |
disaccharide | disakarida | Kimia | Tiada | Kumpulan karbohidrat yang terbentuk daripada dua unit monosakarida melalui penyingkiran satu molekul air. |
disaccharide | disakarida | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
disaccharide | disakarida | Farmasi | Tiada | Kumpulan karbohidrat yang terbentuk daripada dua unit monosakarida melalui penyingkiran satu molekul air. Contohnya sukrosa. |