Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[glu.ten] | ݢلوتن

Definisi : bahan protein lekit yg terdapat dlm tepung, terutamanya tepung gandum. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[glu.ten] | ݢلوتن

Definisi : ist protein yg terdapat dlm bijirin, terutamanya dlm gandum yg menyebabkan kandungan bijirin tsb bersifat melekit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gluten


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
glutenglutenMakanan dan PemakananMakananBahan atau komposit protein yang terdapat dalam bijirin seperti gandum yang mempunyai sifat melekit. Gluten memberikan ciri kekenyalan dan mengekalkan bentuk sesuatu adunan. Gluten boleh menyebabkan masalah kesihatan kepada pesakit yang menghidapi penyakit seliak dan alergi terhadap gandum.
glutenglutenMakanan dan PemakananTeknologi MakananBahan bergetah yang diperoleh dengan membasuh tepung gandum secara perlahan-lahan menggunakan air yang banyak untuk mengeluarkan kanjinya. Gluten merupakan kompleks yang terbentuk daripada protein gliadin dan glutenin. Kompleks gluten membentuk rangkaian kenyal tiga-dimensi yang membolehkan tepung gandum memerangkap gas untuk menghasilkan isi padu dan tekstur roti yang baik.
glutenglutenPerubatanTiadaCampuran dua protein gliadin dan glutenin, sebanyak 8-15% dalam tepung gandum.
glutenglutenKimiaTiadaCampuran dua protein gliadin dan glutenin, sebanyak 8-15% dalam tepung gandum.
glutenglutenPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
glutenglutenBiologiMikologiBahan lekit, likat, dan liat yang dihasilkan oleh tisu hifa bergelatin tertentu. Bahan ini terdapat pada kutikel tudung, stip cendawan, atau kelubung universal.
glutenglutenKimiaBiokimiaCampuran berbagai-bagai-bagai protein, seperti gliadin, glutenin, globulin dan albumin predominat, yang mengandungi 18 asid amino, tidak larut di dalam air, bersifat hidrofilik, dan terdapat di dalam gandum dan biji-bijian.
corn gluten mealmil gluten jagungVeterinarTiadaBahan sampingan yang diperoleh daripada pemprosesan jagung untuk menghasilkan kanji dan glukosa. Bahan ini mengandungi protein kasar yang tinggi sehingga 70%. Walau bagaimanapun, kualiti proteinnya rendah dan jarang digunakan sebagai sumber protein utama dalam diet bagi ternakan monogaster. Secara komersial, bahan ini dicampurkan dengan mil germa dan dedak untuk menghasilkan makanan gluten jagung.
gluten enteropathygluten enteropatiSosiologiTiadaTiada
gluten flourtepung glutenPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
123

Kembali ke atas