punch | punc | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Minuman campuran jus buah-buahan atau cecair berperisa buah-buahan, dengan atau tanpa alkohol. |
sherbat | serbat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Minuman sejuk daripada buah-buahan.,2. Desert daripada jus buah-buahan, puri buah-buahan, gula dan air yang dibekukan sebelum dihidang dalam gelas champagne. |
clarifying agent | agen penjernih | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Bahan untuk menurunkan kecenderungan pembentukan kekeruhan dalam pemprosesan minuman seperti jus buah-buahan, bir, dan wain. Contoh, bentonit, pektinase dan gelatin. |
carbonation | pengkarbonatan | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Proses memasukkan gas karbon dioksida ke dalam produk cecair seperti minuman berkarbonat, bir, wain dan jus buah-buahan. Hasil campuran ini berbuak, mempunyai rasa tajam dan masam. Kuantiti karbon dioksida yang dimasukkan berbeza mengikut hasil dan kesan yang diingini. Biasanya pengkarbonatan dikendalikan pada suhu 4oC dan tekanan tinggi untuk meningkatkan kelarutan karbon dioksida. |
� agro-based industry | industri berasaskan pertanian | Pertanian | Agroteknologi | Sektor pembuatan yang menggunakan bahan mentah daripada hasil pertanian. Contohnya, industri pemprosesan makanan yang menghasilkan produk seperti jus buah-buahan, sos tomato, sos cili, coklat, biskut, jem, keju, kek dan berbagai-bagai makanan lain yang diproses daripada bahan mentah pertanian. Industri seperti ini meluaskan pasaran hasil pertanian dengan meningkatkan permintaan terhadap bahan mentah pertanian. Industri berasaskan pertanian juga merangkumi industri yang membekalkan input pertanian seperti baja, racun serangga, racun herba dan jentera pertanian. |
English breakfast | sarapan Amerika | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sarapan berat yang terdiri daripada susu atau jus buah-buahan, termasuk kopi dan teh, dengan aneka pilihan makanan seperti ikan, daging , telur, sosej, roti, jem, mentega, bijirin dan buah-buahan. |
American breakfast | sarapan Amerika | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sarapan berat yang terdiri daripada susu atau jus buah-buahan, termasuk kopi dan teh, dengan aneka pilihan makanan seperti ikan, daging, telur, sosej, roti, jem, mentega, bijirin dan buah-buahan. |
cocktail | koktel | Sosiologi | Tiada | 1. Koktel: Sejenis minuman keras hasil campuran dua atau lebih jenis minuman keras lain.,2. Jus buah-buahan yang dicampur dengan pelbagai jenis buah-buahan yang dipotong kecil-kecil. |
liquid food | makanan cecair | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Makanan yang disediakan atau diproses dalam bentuk cecair dan mempunyai sifat yang boleh mengalir. Contoh makanan cecair ialah sos, air minuman dan jus buah-buahan. |
saccharophylic bacteria | bakteria sakarofilik | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Kumpulan bakteria yang boleh hidup dengan baik dalam medium atau substrak yang mempunyai kepekatan gula yang tinggi seperti madu, coklat, jem, pekatan jus buah-buahan dan sebagainya. Contoh, Leuconostoc sp. Sinonim bakteria osmofilik. |