probe theory of sweetness | teori kuar bagi kemanisan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
saccharine | sakarin | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Pemanis alternatif terawal yang dijumpai dan mempunyai kemanisan kira-kira 300 hingga 700 kali lebih manis berbanding dengan sukrosa, tetapi tidak menyumbangkan tenaga kepada tubuh. Sakarin biasanya digunakan dalam makanan diabetik dan makanan kesihatan bagi menggantikan gula (sukrosa). |
saccharin | sakarin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pemanis tanpa nutrien yang mempunyai 500 kali kemanisan sukrosa atau gula tebu. Biasanya sakarin digunakan dalam makanan diabetik dan makanan kesihatan bagi menggantikan gula. |
xylose | xilosa | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Gula monosakarida pentosa yang terdapat dalam bahan berserat tumbuhan sebagai karbohidrat kompleks. Gula ini mempunyai 40% kemanisan sukrosa dan digunakan dalam makanan diabetik. |
Clone selection | Pemilihan klon | Pertanian | Agronomi | Proses untuk mengenal pasti pokok induk yang sesuai dibiak menjadi klon, berdasarkan ciri-ciri yang dikehendaki seperti ketinggian hasil, kemanisan buah atau ketahanan kepada penyakit. Pemilihan klon biasanya dilakukan dengan menanam pokok dan pemerhatian dibuat terhadap ciri-ciri pokok yang penting. Berasaskan pemerhatian ini, beberapa pokok yang didapati istimewa akan dibiak secara vegetatif untuk dijadikan beberapa klon. |
humectant | humektan | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Aditif makanan untuk mengikat air bebas serta merendahkan keaktifan air. Ini membantu mengawet makanan dan mengawal pertumbuhan mikroorganisma. Humektan juga digunakan sebagai penstruktur, pemberi kemanisan dan mempunyai nilai kalori. Ia sering digunakan dalam makanan separa lembap seperti sos dan sup pekat. Contoh, gliserol, sukrosa, dan natrium klorida. Sinonim agen pengawal lembapan. |
sucrose | sukrosa | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Monosakarida yang terdiri daripada glukosa dan fruktosa. Ia diperoleh daripada gula tebu dan gula bit. Sukrosa larut air dan digunakan sebagai standard dalam membandingkan kemanisan bahan pemanis. Sukrosa merupakan pemanis dan pengawet yang biasa digunakan dalam makanan seperti buah-buahan awet. |
glycerol | gliserol | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Alkohol trihidrik yang jernih, tidak berbau, likat dan berasa manis. Gliserol merupakan komponen asas minyak dan lemak selain asid lemak. Gliserol wujud secara semula jadi dalam kebanyakan tumbuhan dan diperoleh sebagai bahan sampingan hidrolisis lemak dan minyak dalam pembuatan sabun atau daripada penapaian glukosa, atau melalui sintesis kimia propilena. Gliserol mempunyai kemanisan lebih kurang dua per tiga kemanisan sukrosa. Gliserol digunakan sebagai perencat penghabluran, humektan dan bahan pemanis dalam makanan bakeri, manis-manisan, dan kelapa parut. Ia juga digunakan sebagai pelarut bagi pewarna dan perisa makanan; dan sebagai bahan pelincir bagi alat pemprosesan makanan. Sinonim gliserin. |
isomaltulose | isomaltulosa | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis gula disakarida yang terdiri daripada glukosa dan fruktosa yang dihubungkan oleh ikatan α-1,6-glikosidik (nama kimia: (6-O-α-D-glukopiranosil-D-fruktosa) dan memberikan kalori sebanyak 4 kkal/g. Isomaltulosa hadir secara semula jadi dalam ekstrak madu dan tebu serta mempunyai tahap kemanisan separuh daripada sukrosa. Isomaltulosa dihasilkan secara komersial melalui kaedah enzimatik daripada gula tebu. |