Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata laktik


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
lactic acid bacteriabakteria asid laktikBioteknologiTiadaBakteria yang dicirikan oleh penghasilan asid laktik semasa fermentasi karbohidrat, misalnya Lactobacillus dan Streptococcus. Bakteria ini penting dalam fermentasi makanan, termasuk hasil-hasil tenusu, jeruk dan adunan roti masam. Asid laktik dihasilkan sebagai hasil utama oleh spesies homofermentatif, manakala campuran asid laktik, etanol, asid 73 asetik, gliserol dan karbon dioksida dihasilkan oleh spesies heterofermentatif.
lactic acidasid laktikMakanan dan PemakananMakananAsid organik jenis higroskopik yang selalunya terhasil daripada fermentasi ke atas karbohidrat oleh bakteria. Kehadiran asid laktik boleh meningkatkan keasidan dalam produk makanan. Contoh makanan yang mengandungi asid laktik ialah yogurt.
enantiomerenantiomerKejuruteraanPolimerMerujuk kepada molekul tak simetri yang mempunyai sepasang isomer yang berbayang cermin antara satu sama lain. isomer-isomer ini diberikan kata awalan dekstro dan levo, misalnya asid I-laktik dan asid d-laktik. Kedua-dua isomer ini mempunyai ciri fizikal yang sama, akan tetapi campuran 50-50 asid dl-laktik lebur pada suhu 20oC lebih rendah daripada enantiomer tulen.
lactic acidasid laktikKimiaTiadaAsid organik, formula CH3 CHOH-COOH, takat beku 18oC, takat didih 122oC pada tekanan 15 mm Hg, berbentuk cecair likat, tidak berwarna, larut campuran di dalam air dan alkohol, larut di dalam eter tetapi tidak larut di dalam kloroform dan karbon disulfida. asid ini trdapat di dalam susu masam akibat tindakan bakteria tertentu terhadap laktosa susu. Tisu otot yang aktif tetapi yang tidak mendapat bekalan oksigen yang cukup juga boleh menghasilkan asid ini, dan kewujudan asid ini secara berlebihan di dalam otot boleh mengakibatkan kekejangan otot. Dalam industri, asid ini disediakan melalui penapaian laktosa oleh bakteria Bacillus acidi lactici atau melalui pemanasan glukosa dengan larutan potasy kaustik. Asid laktik digunakan sebagai bahan perisa dan pengawet makanan.
lacticlaktikPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
lactic anhydridelaktik anhidridaKimiaTiadaTiada
lactic acidaemialaktik asidemiaVeterinarTiadaTiada
lactic acidasid laktikFizikTiadaTiada
lactic fermentationpenapaian laktikKimiaTiadaTiada
lactic acidasid laktikKimiaTiadaTiada
123456

Kembali ke atas