lipoid | lipoid | Biologi | Histologi dan Sitologi | 1. ks. Perihal sesuatu yang menyerupai lemak. 2. kn. Bahan bak lemak yang larut di dalam pelarut lelemak tetapi tidak memiliki sebarang asid lelemak di dalam struktur molekulnya, atau yang mengandungi asid lelemak, tetapi bukan lelemak sebenar kerana tidak memiliki ester gliserol. |
shortening | pemendekan; lelemak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Lelemak: Lemak yang boleh dimakan yang digunakan untuk membuat pastri dan sebagainya, rangup dan berkelopak. |
vegetable shortening | lelemak sayuran | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis lemak daripada minyak tumbuhan seperti minyak jagung atau minyak kacang soya yang berbentuk pepejal pada suhu bilik. Lelemak sayuran biasanya digunakan untuk menghasilkan pastri yang rapuh. |
shortening | lelemak | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Lemak pepejal yang diperbuat daripada lemak sayuran, haiwan atau campurannya yang telah disejukkan dan diteksturkan. Lemak ini boleh juga dihasilkan melalui proses pengubahsuaian minyak seperti hidrogenan atau pemeringkatan. Lelemak digunakan khusus untuk kerangupan dan kerapuhan dalam makanan yang dibakar. |
shortening | lelemak | Pertanian | Sawit | Tiada |
shortening | pemendekan; lelemak | Linguistik | Tiada | Tiada |
shortening | pemendekan; lelemak | Veterinar | Tiada | Tiada |
shortening | pemendekan; lelemak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
fatty degeneration | penjanarosotan lelemak | Veterinar | Tiada | Tiada |
cracker type shortenings | lelemak jenis kraker | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |