nutrition transition | transisi pemakanan | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Perubahan tabiat makan daripada diet tinggi kompleks karbohidrat dan serabut kepada diet tinggi lemak, lemak tepu dan gula selari dengan pembangunan negara dan pendapatan yang semakin meningkat. |
saturated fatty acid | asid lemak tepu | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Asid lemak yang mempunyai ikatan dubel dalam rantaian karbonnya. Asid lemak tepu bersifat pepejal pada suhu bilik kecuali jika jumlah atom karbonnya kurang daripada lapan. Asid lemak tepu dianggap sebagai asid lemak tidak baik kerana ia boleh meningkatkan paras kolesterol dalam darah. Contoh, asid butirik, asid kaproik dan asid kaprilik. Banding asid lemak tak tepu. |
saturated fatty acid | asid lemak tepu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
fatty acid | asid lemak | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Unit asas bagi lemak dan minyak selain gliserol. Asid lemak merupakan asid organik yang mengandungi rantai karbon dengan kumpulan karboksil di hujungnya. Asid lemak diklafisikasikan kepada asid lemak tepu dan asid lemak tak tepu. Lihat juga asid lemak tepu, asid lemak tak tepu. |
saturated fat | lemak tepu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Lemak yang biasanya pepejal pada suhu bilik. |
saturated fat | lemak tepu | Sains Kesihatan | Tiada | Lemak yang strukturnya tidak mempunyai ikatan rangkap. |
saturated fatty acid | asid lemak tepu | Perubatan | Tiada | Asid lemak yang tidak mempunyai ikatan duaan atau tigaan. |
myristic acid | asid miristik | Kimia | Biokimia | Asid lemak tepu yang mengandungi 14 atom karbon dan terdapat di dalam lemak haiwan. |
palmitic acid | asid palmitik | Kimia | Biokimia | Asid lemak tepu yang larut dalam alkohol panas dan eter, boleh terbakar, tidak toksik, dan terdapat sebagai gliserida di dalam lemak dan minyak sayuran. |
cardiovascular disease | penyakit kardiovaskular | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Penyakit yang berkaitan dengan jantung dan pembuluh darah. Penyakit ini disebabkan oleh pengambilan lemak tepu yang tinggi dan serabut yang rendah. Penyakit kardiovaskular dikenali juga sebagai penyakit jantung koronari. |