body composition | komposisi tubuh | Gerontologi | Tiada | Bahagian tubuh yang terdiri daripada otot, tulang, lemak dan tisu. |
body composition | komposisi tubuh | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Bahagian tubuh yang terdiri daripada otot, tulang, lemak dan tisu serta air yang menyumbang kepada jumlah berat badan. |
edible portion | bahagian boleh dimakan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahagian makanan yang tinggal dan boleh dimakan selepas reja-reja, kulit, tulang, lemak dan lain-lain dikeluarkan. |
lean body mass | jisim badan tanpa lemak | Perubatan | Tiada | Jisim badan yang dikira setelah ditolak tisu lemak. Jisim badan tanpa lemak terdiri daripada elemen struktur dan fungsi di dalam sel, cecair badan, otot, tulang dan organ seperti otak, jantung, hepar dan ginjal. Jisim ini mempunyai perkaitan berkadar terus dengan kadar metabolisme asas seseorang. |
bone marrow | sumsum tulang | Perubatan | Tiada | Tisu lembut dalam kaviti tulang, terdiri daripada sel lemak, sel hematopoiesis dan sel osteod. |
bone marrow | sumsum tulang | Kejuruteraan | Tiada | Tisu lembut dalam kaviti tulang, terdiri daripada sel lemak, sel hematopoiesis dan sel osteod. |
bone marrow | sumsum tulang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tisu lembut dalam kaviti tulang, terdiri daripada sel lemak, sel hematopoiesis dan sel osteod. |
fillet | filet | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Potongan daging atau ikan tanpa tulang dan lemak. |
body composition | komposisi tubuh | Veterinar | Tiada | Kandungan bahagian-bahagian tulang, daging dan lemak sebagai peratusan berat karkas. Biasanya pengiraan komposisi tubuh digunakan dalam kajian Sains Pemakanan dan Sains Daging. Kandungan bahagian-bahagian ini akan berubah mengikut tahap dan jenis pemakanan haiwan. Contohnya, haiwan yang muda mempunyai peratusan lemak yang kurang berbanding haiwan yang lebih tua. |
diaphysis | diafisis | Sains Sukan | Biomekanik | Bahagian tengah atau badan tulang panjang. Bahagian ini terdiri daripada tulang padat yang diselaputi tisu periosteum. Bahagian tengah diafisis merupakan kawasan berongga yang mengandungi tisu adipos untuk menyimpan lemak dan membentuk sumsum kuning. Lihat juga tulang panjang, periosteum. |