lecithin | lesitin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Fosfolipid yang mengandungi gliserol, asid lemak, asid fosforik dan kolina. Lesitin wujud secara semula jadi dalam kuning telur dan bijian. Secara komersial, lesitin diperoleh daripada kacang soya, jagung dan kacang tanah. Lesitin juga merupakan bahan aditif makanan yang berfungsi sebagai pengemulsi, penstabil, agen pembebas dan pensinergi bagi pengoksidaan. Aditif ini digunakan dengan meluas untuk membaiki hayat simpan, tekstur dan perisa makanan bakar, konfeksionari, manis-manisan dan aiskrim. |
lecithin | lesitin | Kimia | Tiada | Lipid kompleks semula jasi, lazimnya mengandungi gliserida yang satu daripada kumpulan aslinya digantikan dengan kumpulan fosforilkolina. Lesitin serupa dengan lemak dari segi kimia, tetapi mengandungi nitrogen dan fosforus. Lipid kompleks ini banyak terdapat dalam kuning telur, tisu saraf, sumsum tulang, kacang soya dan jagung. Lesitin digunakan sebagai agen pengemulsi, agen pengadun, agen penyerakan dan pengantioksida. |
lecithin | lesitin | Bioteknologi | Tiada | Sejenis fosfolipid yang terdapat dalam kuning telur dan membran sel, mamalia. Lesitin dapat dipecahkan oleh enzim lesitinase kepada fosfokolina dan digliserida tak larut. Digliserida ini akan mendak dan membentuk kawasan jernih di keliling koloni mikroorganisma penghasil lesitinase di atas agar-agar kuning telur yang mengandungi asid fosfatidik, gliserol, dan kolina. Lesitin dikenali juga sebagai fosfotidilkolina. |
lecithin | lesitin | Herba | Pemiawaian | Sebatian dalam kumpulan fosfolipid yang banyak terdapat dalam tumbuhan. Contohnya, lesitin terdapat dalam daun serai kayu (Syzygium polyanthum). |
lecithin | lesitin | Veterinar | Tiada | Tiada |
lecithin | lesitin | Geologi | Tiada | Tiada |
lecithin | lesitin | Perubatan | Tiada | Tiada |
lecithin | lesitin | Kimia | Tiada | Tiada |
lecithin | lesitin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
lecithin | lesitin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |