Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.nyum.bang] | ڤڽومبڠ

Definisi : orang yg memberikan sum­bangan, orang yg menyumbang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.nyum.bang] | ڤڽومبڠ

Definisi : orang yg memberikan sumbangan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sumbang2
Kata Terbitan : menyumbang, menyumbangkan, sumbangan, penyumbang,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
memorialistpenyumbang memorialPerpustakaanTiadaTiada
deposit feederpenyumbang endapan; pemakan mendapanPerikananTiadaPemakan endapan: Haiwan yang memperoleh makanannya daripada bahan gersik dan mikroorganisma yang bersekutu di lantai laut.
deposit feederpenyumbang endapanPertanianTiadaPemakan endapan: Haiwan yang memperoleh makanannya daripada bahan gersik dan mikroorganisma yang bersekutu di lantai laut.
deposit feederpenyumbang endapan;penyuap mendapanGeologiTiadaPemakan endapan: Haiwan yang memperoleh makanannya daripada bahan gersik dan mikroorganisma yang bersekutu di lantai laut.
main croptumbuhan utamaPerhutananPengurusan HutanJenis pokok yang menjadi penyumbang utama hasil dalam satu dirian.
Hanseen internal energy of vaporizationtenaga dalaman pengewapan HanseenKejuruteraanPolimerNilai jumlah ketiga-tiga penyumbang tenaga dalaman yang berpunca daripada ikatan hidrogen, dwikutub tetap, dan serakan.
baker’s yeastyis rotiBioteknologiTiadaAgen yang menguraikan adunan roti sebelum dibakar. Agen ini bertindak sebagai penyumbang rasa dan berperanan menukarkan gula kepada etanol dan karbon dioksida yang akan mengembangkan adunan roti tersebut.
endowment funddana tetapEkonomiTiadaDana yang dikelola oleh sebuah lembaga untuk tujuan sosial yang ditetapkan oleh penyumbang dana dan pengurus lembaga.
limited mudarabah (trustee profit sharing)mudarabah muqayyadahEkonomiEkonomi IslamAkad mudarabah yang membenarkan syarat tertentu seperti tempat, musim, komoditi, kredit dan teknik urus niaga dinyatakan oleh penyumbang modal untuk dipatuhi oleh mudarib. Sinonim mudarabah tidak mutlak.
refined oilminyak bertapisMakanan dan PemakananTeknologi MakananMinyak yang dibersihkan daripada bahan yang tidak diingini seperti resin, fosfolipid, protein, asid lemak bebas, pigmen dan bahan penyumbang bau melalui proses penapisan kimia atau fizikal.
12

Kembali ke atas