saccharin | sakarin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pemanis tanpa nutrien yang mempunyai 500 kali kemanisan sukrosa atau gula tebu. Biasanya sakarin digunakan dalam makanan diabetik dan makanan kesihatan bagi menggantikan gula. |
saccharine | sakarin | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Pemanis alternatif terawal yang dijumpai dan mempunyai kemanisan kira-kira 300 hingga 700 kali lebih manis berbanding dengan sukrosa, tetapi tidak menyumbangkan tenaga kepada tubuh. Sakarin biasanya digunakan dalam makanan diabetik dan makanan kesihatan bagi menggantikan gula (sukrosa). |
saccharin | sakarin | Fizik | Tiada | Tiada |
saccharin | sakarin | Perubatan | Tiada | Agen pemanis yang 400 kali lebih manis daripada gula dan menghasilkan tenaga. |
saccharin | sakarin | Sosiologi | Tiada | Tiada |
saccharin | sakarin | Perubatan | Tiada | Tiada |
saccharin | sakarin | Kimia | Tiada | Tiada |
saccharin | sakarin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Agen pemanis yang 400 kali lebih manis daripada gula dan menghasilkan tenaga. |
saccharin | sakarin | Perubatan | Tiada | Nama kimia: 1,2-benzisotiazolin-3(2H)-on-1, 1-dioksida. Sebatian berhablur putih; C7H5NO3S. Gula yang jauh lebih manis daripada sukrosa, dan digunakan sebagai agen pemanis alternatif untuk pesakit diabetes dan obes. |
gluside | glusida | Kimia | Tiada | Anhidrida asid orto-sulfimida benzoik yang berupa serbuk berhablur berwarna putih, takat lebur 226-230oC, dan digunakan sebagai pemanis bukan nutritif. Nama lain ialah sakarin. |