Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.ka.rin] | ساکارين

Definisi : serbuk hablur putih, rasanya manis, digunakan sbg pengganti gula. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sakarin


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
saccharinsakarinMakanan dan PemakananTeknologi MakananPemanis tanpa nutrien yang mempunyai 500 kali kemanisan sukrosa atau gula tebu. Biasanya sakarin digunakan dalam makanan diabetik dan makanan kesihatan bagi menggantikan gula.
saccharinesakarinMakanan dan PemakananPemakananPemanis alternatif terawal yang dijumpai dan mempunyai kemanisan kira-kira 300 hingga 700 kali lebih manis berbanding dengan sukrosa, tetapi tidak menyumbangkan tenaga kepada tubuh. Sakarin biasanya digunakan dalam makanan diabetik dan makanan kesihatan bagi menggantikan gula (sukrosa).
saccharinsakarinFizikTiadaTiada
saccharinsakarinPerubatanTiadaAgen pemanis yang 400 kali lebih manis daripada gula dan menghasilkan tenaga.
saccharinsakarinSosiologiTiadaTiada
saccharinsakarinPerubatanTiadaTiada
saccharinsakarinKimiaTiadaTiada
saccharinsakarinPentadbiran PerniagaanTiadaAgen pemanis yang 400 kali lebih manis daripada gula dan menghasilkan tenaga.
saccharinsakarinPerubatanTiadaNama kimia: 1,2-benzisotiazolin-3(2H)-on-1, 1-dioksida. Sebatian berhablur putih; C7H5NO3S. Gula yang jauh lebih manis daripada sukrosa, dan digunakan sebagai agen pemanis alternatif untuk pesakit diabetes dan obes.
glusideglusidaKimiaTiadaAnhidrida asid orto-sulfimida benzoik yang berupa serbuk berhablur berwarna putih, takat lebur 226-230oC, dan digunakan sebagai pemanis bukan nutritif. Nama lain ialah sakarin.
12

Kembali ke atas