pudding | puding | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Makanan yang lembut berkrim biasanya diperbuat daripada tepung, tepung jagung dan sebagainya dan wap atau dibakar. |
fish meal | tepung ikan | Perikanan | Akuakultur | Bahan asas utama yang digunakan dalam penyediaan makanan rumusan ikan dan udang. Tepung ikan mengandungi sumber protein yang tinggi dan kandungan asid amino perlu yang lengkap untuk keperluan ikan. Terdapat dua jenis sumber tepung ikan utama, iaitu tepung ikan import dan tepung ikan tempatan. Tepung ikan import diproses daripada hasil tangkapan ikan secara komersial khas untuk penghasilan tepung ikan, manakala tepung ikan tempatan diproses daripada hasil tangkapan sampingan atau ikan baja. |
bleached flour | tepung lunturan; tepung luntur | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tepung yang telah dicampur dengan sejenis bahan kimia untuk memutihkannya. |
bunga tepung talam | bunga tepung talam | Kesenian | Tiada | Motif tenunan berunsur makanan berbentuk kuih tepung talam. |
cutting in (flour mixture) | potong dalam (campuran tepung) | Sosiologi | Tiada | Memotong lemak seperti mentega di dalam tepung untuk digaulkan dengan tepung tersebut semasa menyediakan adunan pastri. |
compressed yeast | yis mampat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Yis bentuk kek daripada penapisan sel daripada cecairnya, dimampat dan dicampur dengan tepung atau tepung kanji. |
flour beetle | kumbang tepung | Biologi | Entomologi | Kumbang dalam famili Tenebrionidae, khususnya genus Tribolium, yang hidup di dalam tepung. Larvanya menjadi perosak utama tepung dan hasil bijirin. |
dredge | korek; kapal korek; tabur | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 3. Tabur: Proses menyadur makanan dengan menggolekkannya di dalam tepung atau menabur tepung ke atasnya. |
half pastry | pastri setengah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh pastri lapis yang mengandungi kuantiti marjerin pastri separuh daripada kuantiti tepung, contohnya 1kg tepung mengandung 500g marjerin pastri. |
powdered milk | susu tepung | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Susu yang dihasilkan dengan menyejatkan kandungan air dalam susu segar sehingga menjadi serbuk kering. Susu tepung mempunyai jangka hayat yang lebih panjang daripada susu dalam bentuk cecair. Susu tepung tidak perlu didinginkan kerana kandungan kelembapannya yang rendah. |