corak mata bilis | corak mata bilis | Kesenian | Tiada | Corak anyaman berunsur haiwan berbentuk mata ikan bilis, lazimnya dianyam gadas dengan dua warna dan apabila dianyam untuk tikar dinamakan corak mata bilis manakala anyaman pada bakul dan lain-lain dinamakan mata bilis. |
anchovy | bilis | Perikanan | Tiada | Sejenis ikan pelagik daripada famili Engraulidae, genus Stolephorus, iaitu sejenis ikan yang berbadan panjang dan berwarna hijau kebiru-biruan. Saiznya kecil, iaitu antara 2 cm hingga 40 cm. Ikan bilis terdapat di kawasan pesisiran pantai dan ditangkap menggunakan pukat jerut bilis. Ikan ini biasanya diproses menjadi ikan bilis kering. Ikan bilis juga digunakan sebagai umpan hidup untuk mengibu ikan tuna yang ditangkap dengan menggunakan batang joran dan tali pancing. Lihat juga mengibu. |
sauce anchois | sos bilis peda | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sos daripada ikan bilis dan berasa masin. |
anchovy purse seine | pukat jerut bilis | Perikanan | Tiada | Pukat yang mempunyai mata pukat yang lebih kecil berbanding pukat jerut daripada jenis lain. Reka bentuk dan operasinya sama dengan pukat jerut jenis lain dan digunakan untuk menangkap ikan bilis. |
anchovy | bilis | Perikanan | Tiada | Tiada |
anchovy sauce | sos ikan bilis peda | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
anchovy purse seine | pukat jerut bilis | Perikanan | Tiada | Tiada |
antipasto | antipasto | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pembuka selera Itali yang dimasak atau dimakan mentah yang mengandungi campuran bilis peda, buah zaiton, sardin, jeruk dan sayur-sayuran. |
remoulade sauce | sos remoulade | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sos berperisa yang mengandungi campuran mayones, mentimun tikus, parsli,bawang, taragon, pelaga jeruk, sos bilis peda dan cervil. |
sauce remoulade | sos remoulade | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sos berperisa yang mengandungi campuran mayones, mentimun tikus, parsli, bawang, taragon, pelaga jeruk, sos bilis peda dan cervil. |