botulism | botulisme | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Keracunan makanan yang boleh membawa maut disebabkan termakan toksin yang dikeluarkan oleh bakteria anaerobik, Clostridium dalam makanan. Makanan yang menyebabkan kejadian botulisme mungkin kelihatan normal, tetapi selalunya berbau busuk. |
botulism | botulisme | Sosiologi | Tiada | Keracunan makanan yang sering membawa maut akibat memakan makanan yang dijangkiti oleh Clostridium botulinum. |
botulism | botulisme | Veterinar | Tiada | Tiada |
botulism | botulisme | Perubatan | Tiada | Keracunan makanan yang sering membawa maut akibat memakan makanan yang dijangkiti oleh Clostridium botulinum. |
botulism | botulisme | Kimia | Tiada | Keracunan makanan yang sering membawa maut akibat memakan makanan yang dijangkiti oleh Clostridium botulinum. |
botulism | botulisme | Biologi | Mikrobiologi | Keracunan akibat memakan makanan yang mengandungi eksotoksin Clostridium botulinum. |
wound botulism | botulisme luka | Veterinar | Tiada | Tiada |
botulinum | botulinum | Sosiologi | Tiada | Bakteria, Clostridium botulinum yang menyebabkan botulisme. |
antitoxin | antitoksin | Farmasi | Farmakologi | Agen (serum) daripada manusia atau haiwan yang mengandungi antibodi, dandigunakan untuk mencegah atau merawat penyakit seperti tetanus,botulisme dan difteria yang disebabkan oleh toksin biologikal. |