chicory | cikori | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Serbuk yang diperoleh daripada memanggang dan mengisar akar kering Chicorium intybus dan boleh mengandungi lemak atau gula. Cikori biasanya dicampurkan ke dalam kopi untuk memberi perisa. |
chicory (Cichorium intybus) | cikori (Cichorium intybus) | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sejenis daun hijau untuk salad yang didapati di Amerika Syarikat dan Australia. |
chicory (Cichorium intybus) | cikori (Cichorium intybus) | Pertanian | Tiada | Tiada |
chicory essence | esen cikori | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
chicory sauce | sos cikori | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
coffee and chicory | kopi dan cikori | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
coffee and chicory essence | esen kopi dan cikori | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
liquid coffee and chicory extract | ekstrak kopi dan cikori cecair | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
inulin | inulin | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Kumpulan polisakarida semula jadi yang tergolong dalam kelas gentian diet dan dikenali sebagai fruktan. Inulin dihasilkan daripada bahagian akar atau rizom pelbagai jenis tumbuhan seperti cikori dan articok jerusalem. Inulin mempunyai faedah kesihatan yang tinggi seperti meningkatkan penyerapan kalsium, meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus besar (prebiotik) dan meningkatkan rasa kekenyangan. Dalam industri makanan, inulin digunakan sebagai aditif untuk makanan rendah lemak dan rendah gula. |