sponge drop | dadar span | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Dadar daripada adunan span yang dimasak dengan cara disudu ke dalam kuali dan enak dimakan dengan telur atau mentega. |
crepe | krep; dadar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 2. Dadar: Adunan daripada bater cair. |
crepe suzette | dadar suzette | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Dadar daripada tepung dan telur yang dicampur dengan oren, lemon, gula dan dibakar dengan alkohol seperti grand manie. |
savoury omelette | dadar telur pedas | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Telur dadar yang dicampur serbuk dan bahan-bahan ramuan yang pedas. |
puff omelette | dadar telur gebu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Telur dadar yang dicampur putih telur yang telah dipukul berasingan sehingga kumbang. |
savoury omelette | dadar telur pedas | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Telur dadar yang dicampur serbuk dan bahan-bahan ramuan yang pedas. |
puffed omellete | telur dadar gebu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Telur dadar yang dicampur putih telur yang telah dipukul berasingan sehingga kembang. |
stuffed omelette | telur dadar sumbat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Telur dadar yang ditabur bawang, cendawan, keju dan lain-lain sebelum dilipat dan dihidangkan. |
omellete pan | kuali dadar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kuali untuk memasak telur dadar. |
omelette | telur dadar | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Hidangan daripada telur yang dipukul lalu dimasak dengan mentega atau minyak yang sedikit di dalam kuali tanpa dikacau sehingga masak. Adakalanya telur dadar dilipat separuh bersama inti seperti keju, sayur-sayuran, daging (selalunya ham), atau beberapa kombinasi di atas. Telur yang dipukul boleh dicampur dengan sedikit susu, krim atau air. |