Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : (héring) sj ikan laut, Clupea harengus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : sj burung (yg memakan bangkai); ~ paruh panjang, Gyps indicus; ~ tongkeng putih, Gyps bengalensis; ada bangkai, ada­lah ~ prb di mana ada perempuan jahat di situ ter­dapat lelaki jahat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata hering


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
herringbone struttopang tulang heringKesenianTiadaTopang yang bentuknya seperti bentuk tulang ikan hering.
herringbone drainagesaliran tulang heringLandskapTiadaPaip bawah tanah yang disusun seperti tulang ikan hering.
herring wormhering)VeterinarTiadaTiada
herringbone systemsistem tulang heringKejuruteraanTiadaTiada
herring (Clupea harengus)ikan hering (Clupea harengus)PertanianTiadaTiada
herring (Clupea harengus)ikan hering (Clupea harengus)Pentadbiran PerniagaanTiadaTiada
herringbone geargear tulang heringKesenianTiadaGear yang mempunyai gigi yang bersilang dan berlawanan arah serta condong ke bahagian tengah seperti bentuk tulang kering.
herringbone effectkesan tulang heringKejuruteraanTiadaTiada
herring-bone struttingtopang tulang heringKejuruteraanKejuruteraan BangunanTopang kayu yang saling merentasi di antara gelegar utama dan dipasangkan di tengah rentang untuk mengukuhnya.
docosahexaenoic acid (DHA)asid dokosaheksaenoik (DHA)Makanan dan PemakananPemakananSejenis asid lemak yang mempunyai rantai-22 karbon dan enam ikatan heksa ganda dua. Asid dokosaheksaenoik dikenali sebagai asid lemak omega-3 kerana ikatan kembar cis pertama terletak pada karbon ketiga dari hujung omega. Nama singkatan DHA dalam tatanama asid lemak ialah 22: 6 (n-3). DHA boleh didapati secara semula jadi dalam ikan yang berlemak seperti ikan salmon, sardin, ikan hering, ikan kod, dan susu ibu. DHA juga sangat diperlukan dalam diet bayi yang baru lahir. Asid lemak omega-3 boleh dihasilkan daripada asid alfa-linolenik sejenis asid lemak perlu yang terdapat dalam tumbuhan.
12

Kembali ke atas