Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[je.ru/] | جروق

Definisi : 1. buah-buahan (sayur, telur, ikan, dll) yg telah diasamkan (atau diasinkan): buah ~; ikan ~; telur ~; 2. Id limau; ~ bali limau bali, Citrus maxima; ~ manis limau manis, Citrus suhuiensis ; ~ nipis limau nipis, Citrus aurantifolia; ~ purut limau purut, Citrus hystrix; menjeruk mengasamkan (mengasinkan) buah-buahan dll; ~ hati ki menyeksa, menyebabkan (batin se­seorang) menderita; ~ rasa ki menyimpan atau memendam perasaan di dlm hati hingga terseksa atau menderita: anak perempuannya pernah menyatakan bahawa ibunya ~ rasa akibat ayahnya kahwin lain; penjerukan proses menjeruk. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[je.ru/] | جروق

Definisi : Kl basah; basah ~ = ~ wok terlalu basah, seluruhnya basah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[je.ru/] | جروق

Definisi : 1 yg telah diasamkan atau diasinkan (bkn buah-buahan, sayur-sayuran dll): petai ~; mangga ~. 2 buah limau. menjeruk menyimpan buah-buahan (sayur-sayuran dll) dgn menaruh asam garam dll; mengasinkan atau mengasamkan sesuatu: ~ petai. ~ hati (rasa) ki menyimpan perasaan sedih, marah dsb dlm hati saja (tidak diucapkan). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata jeruk

Puisi
 

Sedap sungguh jeruk maman,
     Lepas setalam setalam pula;
Sedap sungguh berbantal lengan,
     Lepas semalam semalam pula.


Lihat selanjutnya...(9)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
caper saucesos pelaga jerukPentadbiran PerniagaanTiada1. Sos daripada pelaga jeruk yang ditabur ke atas sos wain putih. 2. Sos daripada pelaga jeruk yang dicampur sos alemand dan cuka.
preserved fruitbuah-buahan jeruk; haluaPentadbiran PerniagaanTiada1. Buah-buahan jeruk: Buah-buahan yang telah diasamkan atau diasinkan.,2. Halwa: Buah-buahan yang direndam dalam air gula.
cucumber pickleacar timun; jeruk timunPentadbiran PerniagaanTiada1. Acar timun: Timun yang diasamkan dengan cuka untuk dimakan dengan nasi. 2.,Jeruk timun: Timun yang diasamkan atau diasinkan dengan cara peram.
caper saucesos kaperPentadbiran PerniagaanTiada1. Sos daripada pelaga jeruk yang ditabur ke atas sos wain putih. 2. Sos daripada pelaga jeruk yang dicampur sos alemand dan cuka.
sauerkrautjeruk kubisMakanan dan PemakananMakananSejenis makanan Jerman diperbuat daripada proses fermentasi campuran kubis racik, garam dan rempah. Bakteria semula jadi yang hadir dalam campuran tersebut akan mengubah gula dalam kubis kepada asid laktik dan asid asetik. Jeruk kubis sesuai dihidangkan dengan sosej, sandwic dan masakan kaserol.
picklejerukKimiaTiadaTiada
sauerkrautjeruk kobisSosiologiTiadaTiada
picklejerukPertanianTiadaTiada
picklejerukPentadbiran PerniagaanTiada1. Bahan yang diawet atau diberi prisa seperti bawang atau timun.
brawnjeruk babiPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
1234

Kembali ke atas